НОВИНИ

Велико Желев излиза от ареста под гаранция от 20 000 лева

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:38, 08.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Велико Желев излиза от ареста под гаранция в размер на 20 000 лева. Мярката му е определена от наблюдаващия прокурор.

Преценката е, че няма опасност Желев да се укрие и да извърши друго престъпление. Наложена му е забрана да напуска страната.

По повод обвиненята към него Желев уточни, че нито той, нито който и да е от неговите служители, е изнудвал или нанасял побой над бившия служител на "Хидрострой" Благой Андонов, който е подал сигнала.

"Нормално в момент на избори сме. Вие очаквате нещо друго. Благой Андонов е имал сериозни злоупотреби. Парите, които е откраднал не ме интересуват, но ако го освободя по взаимно съгласие, той ще отиде при други колеги и ще продължи да краде нагло по същия начин. Въобще не е удрян. Той беше с дънки и бяла тениска, излиза от моя кабинет, 44 човека го виждат с бялата тениска, ако той е пребит, както казва със счупен нос, той няма ли да има кръв", каза Велико Желев - собственик на строителна фирма "Хидрострой".

Обвиниха бизнесмена Велико Желев в побой и изнудване за 68 000 лв.

Бизнесменът е привлечен като обвиняем за това, че на 24 февруари, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е направил опит да принуди бившия си служител Благой Андонов чрез удари в областта на лицето и тялото да поеме против волята му имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева и с това да му причини имотна вреда.

Според данни по разследването деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица.

Вчера на Желев беше наложена мярка „задържане до 72 часа“.

Компанията на Велико Желев: Изненадани сме от внушенията за побой и изнудване

В рамките на вчерашния и днешния ден са извършени нови действия по разследването, посредством които са събрани нови доказателства и е извършена проверка на вече събраните доказателства. Разпитани са свидетели, назначени са компютърно-техническа експертиза и съдебно-медицинска.

Разследващ полицай при СДВР е извършил нови действия по разследването, от които не се установява да е извършвана принуда в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, посочват от прокуратурата.

Във връзка с промяна на фактическата обстановка наблюдаващият прокурор е извършил преценка, че не са налице предпоставки за искане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мотивите му са, че при извършените от разследващ полицай при СДВР нови действия по разследването не са събрани доказателства, от които да се установява, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като е с установена самоличност и адрес, на който пребивава и съответно може да бъде призован във всеки един момент за нуждите на наказателното производство.

На второ място не са събрани доказателства от разследващ полицай, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, дотолкова доколкото не е осъждан.

Разследването по случая продължава, като ще се извършат всички необходими действия за разкриване на обективната истина и правилното приложение на закона, посочват още от прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историци и изследователи със становище за събитията, свързани със спасяването на българските евреи
Историци и изследователи със становище за събитията, свързани със спасяването на българските евреи
Дюкенс Назон: Отборният дух е най-доброто ни оръжие в битката за титлата
Дюкенс Назон: Отборният дух е най-доброто ни оръжие в битката за титлата