НОВИНИ

Експлозиите на "Северен поток" 1 и 2: Украинци и руснаци ли стоят зад саботажа?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:37, 08.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Европа
Слушай новината

Нови разкрития около мистериозните експлозии на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Според "Ню Йорк Таймс" има разузнавателни данни, които сочат, че взривовете най-вероятно са извършени от проукраинска група, съставена както от украинци, така и от руснаци.

Изданието се позовава на високопоставени американски служители в тайните служби. През септември газопроводите, собственост на руския енергиен гигант "Газпром", бяха засегнати от последователни експлозии. Това се случи в датски и шведски териториални води.

На 26 септември миналата година мощни експлозии отвориха четири големи пробойни в тръбите на "Северен поток" 1 и 2. Месец по-рано руската "Газпром" беше преустановила доставките на синьо гориво за Европа по "Северен поток 1" с аргумент "нужда от ремонт".

Другият газопровод така и не заработи. Москва обвини Запада, без да го заявява категорично. НАТО и западните лидери намекнаха, че не е изключено Русия сама да е извършила експлозиите. Започна разследване. Единственото, в което всички са сигурни до момента - газопроводът е взривен умишлено.

"Това, което със сигурност знаем е, че експлозиите на газопровода "Северен поток" са саботаж, но не можем да твърдим категорично кой стои зад него. Разследването продължава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Във вторник "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, в което, цитирайки разузнавателни данни, твърди, че зад атаката стои проукраинска група. Изданието се позовава на високопоставен представител на американските тайни служби.

Твърди се, че извършителите на саботажа по всяка вероятност са група, съставена от украинци и/или руснаци. Изрично се посочва, че няма никакви доказателства украинският президент Володимир Зеленски или други високопоставени фигури в Киев да са замесени.

Паралелно разследване правят и журналисти от Германия, които достигат до сходни изводи. Михаел Гьоченберг от обществената ARD твърди, че е намерена лодката, използвана за секретната операция по взривяване на "Северен поток". Наета е от базирана в Полша компания за яхти, собственост на двама украинци. Самите извършители били шестима - петима мъже и една жена.

"Тези разкрития са много далеч от това, което първоначално мислехме, че се е случило. В първите дни след експлозиите се говореше, че вероятно саботьорите са използвали малка подводница, която е поставила експлозивите върху тръбите. Всичко това беше отхвърлено и сега се твърди с огромна категоричност, че са били водолази. Това, което не знаем, е националността на тези хора, а точно това е най-любопитното. Не знаем и кой ги е наел", коментира Михаел Гьоченберг, журналист от ARD.

Украинският военен министър категорично отрече Киев да има връзка с експлозиите.

"Тази история определено е странна, но ние нямаме нищо общо с нея. Уверен съм, че разследването ще ни даде повече яснота. Поласкани сме - това е комплимент за нашите специални сили, но не - не сме го извършили ние", допълни Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

Не закъсня и коментарът на Кремъл - говорителят на Путин - Дмитрий Песков, определи твърденията за евентуална намеса на украински и руски граждани като "фалшива новина" и призова Русия също да бъде допусната до разследването, което се води от Германия, Швеция и Дания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Пирин Благоевград призоваха феновете за подкрепа в съботния двубой срещу Хебър
Феновете на Пирин Благоевград призоваха феновете за подкрепа в съботния двубой срещу Хебър
Бензема и Рюдигер тренират на облекчен режим преди домакинството на Еспаньол
Бензема и Рюдигер тренират на облекчен режим преди домакинството на Еспаньол