НОВИНИ

Каква е символиката на цветята, които подаряваме?

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 08.03.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Слушай новината

Цветята са незаменим подарък на 8 март и идеалният начин да накараш една жена да се почувства обичана и ценена. Много често те казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем. Изобилието от цветове и нюанси обаче често може и да ни обърка.

Какви са съветите на специалистите към мъжете, които днес са натоварени с нелеката задача да изберат точните цветя, с които да зарадват любимите си жени.

Езикът на цветята бил най-популярен по времето на Викторианската епоха, когато са се водили т. нар „цветни“ флиртове - чрез послания с различни цветя. В наши дни нещата са се променили много, но все пак има определен етикет, с който е хубаво да се съобразим, когато подаряваме цветя.

"За любимите жени отново се вземат червени рози, за майките - пролетни цветя в пъстри тонове – оранжево, розово, цикламено, синьо, за преподавателите вземаме по-неутрални тонове – бяло, жълто, светло розово, да не са обвързващи по някакъв начин", обяснява флористът Даниел Тенджерков.

Флористът развенчава и някои от митовете, свързани с избора на цвете: "Чувал съм от много клиенти, че жълтите цветя са на омраза, но кой подаря цветя, ако мрази някой! Червените са на любов, но по-скоро вече се изгубиха тези символи във вида на цветовете и цветята, всеки купува, това което усеща като свое".

Традицията на 8 март дамите да получават цветя обаче е жива, а богатият избор от цветя и аранжировки прави избора на мъжете доста труден.

"Това е единственият ден в година, в който мъжете стават в 3 - 4, за да дойдат в 5 часа в магазина. Тази сутрин от 5 часа имаме опашка при нас. Стриктно се купуват цветя за майките, за жените си, за колегите. Този празник продължава да е изключително уважаван от българите, особено от мъжете, които са основните ни клиенти през деня“, казва флористът.

Вижте повече във видеото

Репортер: Зорница Илиева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева се срещна със специалния пратеник на ФИДЕ, който е у нас, за да изясни ситуацията с шахматната дейност в България
Весела Лечева се срещна със специалния пратеник на ФИДЕ, който е у нас, за да изясни ситуацията с шахматната дейност в България
Арктически студ и сняг: Отменени полети и затворени училища във Великобритания и Швеция
Арктически студ и сняг: Отменени полети и затворени училища във Великобритания и Швеция