НОВИНИ

Демонстрации в защита на свободата на словото в Унгария

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:25, 25.07.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

В Унгария хиляди се включиха в протест в защита на свободата на словото. Според демонстрантите правителството на Виктор Орбан оказва натиск върху медиите, макар и самите управляващи да отричат това. Само през изминалото денонощие над 80 журналисти от един от водещите независими сайтове обявиха, че напускат заради уволнението на техния главен редактор.

Точка на кипене. Така протестиращите обясниха защо са излезли по улиците на Будапеща. Свобода на словото и край на правителствения натиск върху медиите - такива бяха исканията им.

Хиляди демонстранти се обявиха в подкрепа на независимите медии в Унгария и казаха "не" на вмешателството от страна на кабинета на Виктор Орбан. Повод за недоволството им стана уволнението на главния редактор на независимия сайт "Индекс". Той беше освободен часове, след като съобщи, че върху ръководената от него медия се оказва натиск.

В знак на солидарност около 80 журналисти - почти всички служители на "Индекс", също напуснаха.

Вероника Мунк, зам.-главен редактор на "Индекс": Нашият главен редактор беше уволнен. Не искам да говоря от името на всички колеги, но за мен това беше червената линия, която не трябваше да се прекачва. Вече не мога и не искам да работя тук

Унгарският външен министър обяви критиките срещу правителството като неоснователни.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария: Постоянно слушаме фалшиви обвинения, че свободата на словото в страната е застрашена. Дайте ми поне един пример, покажете ми поне един унгарски журналист, на когото не му е позволено да напише нещо, което иска. В Унгария няма закон, който да ограничава медиите.

През последното десетилетие приближени на премиера Виктор Орбан се сдобиха с няколко от най-важните медии в страната. Преди няколко месеца бизнесменът Миклош Васили, за когото не е тайна, че е от кръга на управляващите, придоби 50% от акциите на "Индекс". Той е собственик и на проправителствената телевизия TV 2. Унгария заема 89-то място в класацията за свобода на словото на "Репортери без граници".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анкара критикува протестите в Гърция, на които бяха запалени турски знамена
Анкара критикува протестите в Гърция, на които бяха запалени турски знамена
СДВР: Дариткова и Нинова по собствена преценка решиха да напуснат сградата на БНТ
СДВР: Дариткова и Нинова по собствена преценка решиха да напуснат сградата на БНТ