НОВИНИ

Денков: 30 млн. лв. са необходими за възстановяване на Царево, средствата са налични

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:58, 08.09.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В парламента изслушаха премиера след наводненията по Южното Черноморие. Николай Денков обясни, че за възстановяване на пострадалите райони ще са необходими 30 млн. лв., като тези средства са налични. Отрече критиките, че държавата е реагирала късно:

"Валежите започнаха през нощта и още сутринта на място бяха 11 екипа на пожарната, два екипа водолази, които започнаха да подпомагат изтеглянето на хората. Имаше и около 4000 туристи освен живеещите. Основните сили бяха насочени към изтегляне на хората, включително и деца".

Вчера е започнало изграждането на временен мост при Варвара. От първия ден на бедствието българската армия е на терен, посочи още премиерът.

"Беше използвана високопроходима техника, за да се превози храна и вода. Агенцията за социално подпомагане от първия ден е на място и от втория ден обикаляха по къщите. Направени са огледи вече. Има възможност да се кандидатства до 2500 лева".

Електричеството и водоподаването в района е възстановено, а пречиствателната станция в Царево работи, каза Денков, но подчерта, че водата не навсякъде е годна за пиене. С помощта на Българския червен кръст е доставена питейна вода.

Премиерът уточни, че двата язовира на територията на община Царево не са с прекъснати стени, а имат нужда от ремонт в резултат на бедствието. От тях няма изтичаща вода.

"Днес ще бъде формирана междуведомствена комисия - да се констатират причините. 3 от четирите жертви са заради срутване на моста в Царево, експерти трябва да кажат защо се е срутил".

Междуведомствената комисия трябва да каже дали обезлесяването в района е допринесло за бедствието.

Снимки: БТА

"На 13 октомври 2022 г. в МС е постъпил доклад - има 360 речни участъка с намалена проводимост на реките. 7 от тях са в община Царево. През декември 2022 и април 2023 служебното правителство отпуска средства - 11 000 милиона за Карлово и са финансирани само 10 от посочените 360 в доклада като само 1 е в община Царево. Този проблем изисква финансиране и време. Разделението на отговорността за поддръжката на речните корита е важно. Може да се наложат и нормативни промени.

Гледайте изслушването тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открит е мъжът, изчезнал край Лозенец
Открит е мъжът, изчезнал край Лозенец
С два гола на Роберт Левандовски Полша прекърши Фарьорските острови
С два гола на Роберт Левандовски Полша прекърши Фарьорските острови