НОВИНИ

Една година от смъртта на кралица Елизабет II

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:20, 08.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания отбелязва една година от загубата на кралица Елизабет II. С края на епохата "Елизабет II" монархията отвори нова страница и на трона се възкачи синът ѝ крал Чарлз III. Днес, обаче, дори почитта към паметта ѝ не успя да събере на едно място разкъсваното от скандали британско кралско семейство.

"В деня, в който отбелязваме първата годишнина от смъртта на Нейно Величество и моето възкачване на трона, всички ние си припомняме с много обич нейния дълъг живот, отдадена служба и всичко, което тя означаваше за мнозина. Искрено съм благодарен за любовта и подкрепата, която аз и съпругата ми получихме през тази година".

Посланието, което крал Чарлз III отправи в памет на майка си Елизабет II. Придружено от непубликувана до момента снимка на покойната кралица - кадърът е заснет от любимия на Бъкингамския дворец фотограф Сесил Бийкън през 1968 г., когато тя е на 42 години.

Най-дълго управлявалият монарх в британската история почина на 96 години в замъка Балморал, месеци след като отпразнува 70 години на трона. Именно там избра да бъде днес и новият крал Чарлз, където заедно с кралица Камила присъства на възпоменателна служба в църква в селцето Крати.

По-късно кралят прие и поздравления по повод първата си година на трона. От двореца обявиха, че не са планирани официални церемонии, нито общо семейно събиране на кралската фамилия.

Принцът и принцесата на Уелс Уилям и Катрин присъстваха на литургия в уелската катедрала Сейнт Дейвис. Принц Хари, който е в обтегнати отношения с баща си и брат си, посети параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор, където е погребана Елизабет II.

С топовни салюти в лондонския Хайд Парк и в Единбург беше отбелязана първата година от управлението на новия крал. Прекарал почти целия си живот в очакване да седне на трона и далеч по-непопулярен от майка си, Чарлз III беше обект на немалко атаки, но според скорошно проучване 59% от британците одобряват работата на новия си монарх.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката на "Арапя" се успокоява, туристите са почистили плажовете
Обстановката на "Арапя" се успокоява, туристите са почистили плажовете
Световни лидери се събират в Индия за срещата на Г-20
Световни лидери се събират в Индия за срещата на Г-20