НОВИНИ

Не спират пороите в Гърция, продължава евакуацията на хора

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:09, 08.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Остава тежка ситуацията след наводненията в Гърция, които отнеха живота на най-малко 6 души. Сега епицентърът на кризата е в района на градовете Кардица и Лариса.

Цяла нощ продължиха евакуациите на хора от засегнатите райони. Армия и огнеборци работят ръка за ръка, за да изведат хората от наводнението места. В село Фаркадона през нощта хората бяха извеждани с лодки

Хеликоптери се включиха в спасителните акции след наводненията в Гърция

"Хората трябваше да са се евакуирали следобяд, но не са го направили. Не са очаквали толкова много вода. Ако се бяха евакуирали, нямаше да я водим тази битка", каза Григорис Митракос - ръководител на противопожарен екип.

"Никой не очакваше да се стигне дотук снощи. Сутринта имах лошо предчувствие и за съжаление то се сбъдна. 1 без 15 е и навсякъде е вода. Полетата, къщите - всичко е изгубено", посочи Василис Кацанос - жител на Фаркадона

Продължават и спасителните операции в района на Кардица, където улиците бяха напълно погълнати от пороя, който бурята "Даниел" предизвика. Нивото на река Пиниос в района на Лариса се е покачило опасно и властите призоваха тези, които живеят в селата по поречието да се евакуират. В ранните часове на деня беше решено и да се разрушат дигите на язовир Гиртони, за да не залее реката близките села.

Какво породи пороите на циклона Даниел

Премиерът Кириакос Мицотакис отложи посещение за днес в Солун заради бедствието и призова хората да спазват стриктно инструкциите на властите.

"Предстоят ни още 24 трудни часа и искам да подчертая, че приоритет е защита на човешкия живот. Всички разбират, че има природни феномени, които не можем да контролираме, независимо каква защита срещу наводнения има.Когато падне безпрецедентно количество дъжд, няма как да няма наводнения", каза той.

От вторник над 820 души са евакуирани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни лидери се събират в Индия за срещата на Г-20
Световни лидери се събират в Индия за срещата на Г-20
Ден на траур в памет на загиналите след наводненията по Южното Черноморие
Ден на траур в памет на загиналите след наводненията по Южното Черноморие