НОВИНИ

Европейският съд по правата на човека: България трябва да признава еднополовите бракове, сключени в чужбина

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:35, 07.09.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да признава еднополовите бракове, сключени в чужбина. Решението на Европейския съд по правата на човека идва в отговор на казус с две жени, сключили брак във Великобритания, който вече 7 години не могат да регистрират у нас. Според решението на съда в Страсбург страната ни трябва да създаде правна рамка, чрез която да се регистрират семейните партньорства.

Лилия и Дарина сключили брак във Великобритания през 2016 г. Опитали да изпълнят законовото си задължение и да го регистрират в Столична община. Там обаче срещнали отказ. Отказ получили и от две съдебни инстанции.

Лилия Бабулкова: "Пред нас целта винаги е била България да разпознае еднополовите двойки и като цяло двойките, които нямат сключен брак като такива, които в действителност съжителстват и е редно да имат същите права, както и същите задължения едни към други".

Дарина Коилова: "Отначало е обезкуражаващо, но след това всъщност дава повече мотивация. Това, с което ние трябва да се справяме в даден момент е почти същото нещо, което хетеросексуалните хора, които нямат брак, но са в двойка също ги очаква".

Проблеми например с общото имущество.

Лилия Бабулкова: След като вече бяхме сключили брака си купихме жилището си, което първо не можем да купим като общо семейно жилище, а всяка от нас притежава половината от него".

Според Европейския съд по правата на човека с отказите да регистрира брака България нарушава правото на личен и семеен живот на Лилия и Дарина.

Деница Любенова - адвокат, ЛГБТИ организация "Действие": България трябва да създаде правна рамка, която гарантира правата на ЛГБТИ семействата. Няма задължения от страна на България да въведе брака като такъв, който може да бъде сключен между лица от един и същи пол на територията на България, но ние не можем да продължаваме да не признаваме браковете, сключени в други държави.

За юристите по този казус предстои работа със Съвета на Европа, Правосъдното министерство и парламента. А за Лилия и Дарина предстои нова страница.

Лилия Бабулкова: "Даваме си сметка, че трябва да започнем някаква нова глава от животите си, а сега мечтаем за дете".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев загуби на двойки в Севиля
Адриан Андреев загуби на двойки в Севиля
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Пирот
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Пирот