Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Български пещерни спасители участват в акция по спасяването на спелеолог в Турция, пострадал на 1000 м под земята

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:35, 07.09.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Балкани
Слушай новината

Безпрецедентна спасителна акция с участието на български екип в Турция. Пещерните ни спасители помагат за изваждането на американския спелеолог Марк Дики от пещерата Морджа. Той се намира в лагера на -1040 метра под земята и е под лекарско наблюдение. Докато проучвал пещерата Морджа, в края на миналата седмица, Дики получава кръвоизлив и повече не е в състояние да излезе оттам.

Сигналът за бедстващия американски спелеолог е подаден в неделя, през международната организация за пещерно спасяване. Нашите спасители са изключително подготвени и едни от малкото специалисти в района. Те реагират веднага и първият екип пристига в Турция още в понеделник вечер. След това са изпратени още два екипа и така на терен сега са общо 17 българи.

"Крайната цел е да извадим човека, разбира се, това което правят нашите момчета в момента, освен изграждането на телефонна връзка, няколко екипа изграждат и подземни лагери, които ще помагат за почивка, по време на реалната спасителна акция, когато човекът започнат да го извличат нагоре към повърхността", разказа Анри Хаздай, член на УС на Национално сдружение „Пещерно спасяване".

Марк Дики е подготвен спелеолог, но по време на работата си в пещерата Мурджа получава кръвоизлив в стомаха. Заради кървящата язва губи голямо количество кръв.

"При такава дълбочина, при която се намира той в момента, нормален здрав човек му трябва денонощие, за да излезе оттам, със сигурност с междинно спиране, съответно той към момента е стабилизиран, нашите момчета успяха да му вкарат няколко банки кръв", заяви Анри Хаздай.

В момента на терен има около 100 спасители, като се очаква бройката да нарасне до 150. Ако не успят да го изведат със специално седло, ще се наложи транспортирането да е с носилка, за което ще трябват и още спасители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев загуби на двойки в Севиля
Адриан Андреев загуби на двойки в Севиля
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Пирот
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Пирот