НОВИНИ

Денков: Неприемливо е поведението на "Възраждане", апелираме ги да спазват законите

денков неприемливо поведението възраждане апелираме спазват законите
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 27.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков разкритикува остро партия "Възраждане" след днешното заседание на Министерския съвет.

В съвместно изявление с министрите на вътрешните работи и на правосъдието - Калин Стоянов и Атанас Славов, премиерът коментира, че поведението на партията през последните седмици е неприемливо и я апелира да се върне към действия, които съответстват на законите на страната.

Той уточни, че става дума за определени изяви на членове на "Възраждане" по време на различни протести и митинги, както и за отправени призиви към насилие, включително спрямо политици в парламента.

"Този тип действия от страна на "Възраждане" започнаха преди може би две години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително с публични постове от лидера на партията, включително с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително със забрана, която, разбира се, е нелегитимна, към народни представители да направят изказвания от трибуната на НС".

Скандал прекрати заседанието на НС, след като Делян Пеевски стана член на Комисията по конституционни въпроси

Част от действията им изискват проверка за евентуално нарушаване на закона, добави Николай Денков и призова останалите институции и партии също да вземат отношение.

Вътрешният министър Калин Стоянов призова да не се провокира насилие в обществото.

"За МВР от особена важност е да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести. Благодаря на всички полицаи, които не допуснаха това да се случи в последните дни и седмици въпреки множеството масови мероприятия".

Всеки има право да протестира, но тези протести не бива да водят до ескалация на напрежението, заяви Стоянов. Каза още, че няма да се поколебае да предприеме действия във всички случаи, при които има констатирани неправомерни действия или бездействия от страна на служители на МВР.

"Лично съм разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват тогава, когато има отявлени провокации към бунтове, напрежение и насилие".

Спряха прожекцията на белгийския филм "Близо" и във Варна

От своя страна правосъдният министър Атанас Славов коментира, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция, а използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с правото.

Славов призова разследващите органи, да образуват проверки на база публично известната информация и да установят онези действия, които са съставомерни.

"Призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, използването на езика на омразата, са съставомерни деяния, които са наказуеми. Не можем да допуснем като демократично общество насилието да стане норма в политическия процес, защото това означава да компрометираме самата идея за конституционна демокрация. Като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надяваме на подкрепа от българските граждани"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руди Гобер ще играе за Франция на световното първенство по баскетбол
Руди Гобер ще играе за Франция на световното първенство по баскетбол
Френският нападател Маркус Тюрам е в Милано, за да подпише договор с Интер
Френският нападател Маркус Тюрам е в Милано, за да подпише договор с Интер