НОВИНИ

Денков: Обстановката в Царево се успокоява, реакцията на институциите беше светкавична

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:45, 07.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков отговори на въпроси на граждани и медии на живо в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Като най-сериозни проблеми след бедствието по Южното Черноморие той определи възстановяване на разрушените настилки и проверка на водосборните оттоци и деретата. Очаква се тя да приключи след два-три месеца. Прокуратурата също се е самосезирала и се очакват заключения нарушени ли са отделни закони, посочи премиерът.

Обстановката по Южното Черноморие се успокоява, електричеството и водата са пуснати, каза премиерът Николай Денков. Водата обаче може да се използва само за битови нужди. Има проблеми с пътищата заради разрушените мостове и настилка.

"Това, което се очаква през следващите дни, е да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят и разбира се веднага ще бъдат потърсени и отпуснати средства, за да могат да започват ремонтите през АПИ", посочи премиерът.

Очаква се да започне изграждането на временен мост по пътя Царево - Ахтопол

Реакцията на държавата след бедствието е била светкавична, обясни още Денков. Още сутринта е имало 11 екипа и 35 служители, които са помагали на хората в риск и тези, които е трябвало да минат през наводнените пътища. "Пожарна безопасност" пък е отводнявала. Армията също се е включила с техника. АПИ вече е пренесла моста на пътя към Резово и скоро ще започне строежа, каза още Денков.

Премиерът очерта и два сериозни проблема - първият е да се възстановят пътните настилки. Вторият е да се направи преглед на водосборните оттоци и деретата и да се установи дали има нарушения на регулацията. Проверката ще приключи след два-три месеца.

МВР: Няма бедстващи хора на територията на община Царево

Според Денков каква е причината за наводнението може да се каже след внимателен оглед и анализ:

"Прокуратурата се е самосезирала, това е нейна задача при положение че има жертви. Изказвам съболезнования на семействата, за съжаление четири човека загубиха живота си, и аз очаквам прокуратурата да излезе със заключение по отношение на конкретни нарушения на законите, ако има такива."

Премиерът Николай Денков коментира и разговора си с президента Румен Радев на благотворителен мач:

"Разговорът вчера го приемете като подадена ръка включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно, много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападни, които са некоректни да престанат."

Премиерът Николай Денков отговори на въпроси във Фейсбук

Денков коментира и възможностите за увеличение на заплатите в някои сфери като каза, че трябва да се смени подхода заплатите в отделни сектори да се увеличават след лобизъм на отделни министри пред финансовия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две български деца са били спасени от удавяне в морето в Турция
Две български деца са били спасени от удавяне в морето в Турция
Румен Драганов: Туристическият сезон ще продължи още в другите части по морето
Румен Драганов: Туристическият сезон ще продължи още в другите части по морето