НОВИНИ

Денков от Мюнхен: Няма нови условия за България в сухопътен Шенген

С Австрия трябва да продължат преговорите, каза Николай Денков

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:31, 17.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Николай Денков
Снимка: БТА
Слушай новината

"Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България. Имаме пълна подкрепа в това отношение. С Австрия трябва да продължат преговорите, за да може да изчезнат и последните техни възражения, като това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция. Това е процес, който в момента върви. Няма нови условия", заяви премиерът Николай Денков от Мюнхен след срещи с австрийския външен министър и други европейски политици за приемането ни в Шенген по суша и в еврозоната.

По думите му това, което се поставя като въпрос, е дали може по-лесно да се пропускат през границата камионите, тъй като има забавяне по границите.

След среща на българския премиер с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина Денков заяви, че целият политически елит и в Европа, и в САЩ си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети насериозно и трябва много бързо да се действа, за да се подпомогнат усилията да се спре руската агресия.

"Украйна се бори за собствената си земя, за отстояване на принципите на спазване на международното право, демокрацията, свободата, защото това вече е поставено на карта. Руските политици вече не се притесняват и да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави", допълни Денков.

Според него е крайно време не само политиците, но и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални и съответно предизвикват реакция.

"Нека да дам като пример тези споразумения, които Зеленски подписа с канцлера на Германия, с френския президент. Това са само примери как вече различните държави, наред с Европейския съюз като цяло, търсят начин да подпомогнат Украйна в тази битка за свободата", добави Денков.

Той подчерта, че темата за укрепването на общата сигурност присъства във всички разговори. Подчертава се, че трябва да се съчетаят развитието на собствените способности с интегрирането в структурите на НАТО, така че европейската отбрана да не бъде алтернатива на НАТО, да не се състезава с НАТО , а да подсили НАТО в нашия регион.

"Това, което прави България, е точно това. Ние модернизираме нашата армия. Трябва да ускорим още тези усилия. Много се говори за увеличаване на средствата за отбрана и трябва да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от източния фланг на НАТО. В хода на разговорите и с украинската страна, и с други се подчертава, че е много важно да бъдат отворени от една страна зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда и от друга Украйна да може да изнася това зърно. Отделно трябва да укрепим и зоната в Черно море - и другите държави от източния фланг да се чувстват спокойни и готови да се защитят, ако някой реши да ги нападне", каза още Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипът на Навални потвърди смъртта му
Екипът на Навални потвърди смъртта му
Отслужиха Света литургия в памет на Сливенския митрополит Йоаникий
Отслужиха Света литургия в памет на Сливенския митрополит Йоаникий