НОВИНИ

Депутат, създаден с изкуствен интелект, се кандидатира за изборите във Великобритания

Васил Христов
от Васил Христов
19:50, 19.06.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в историята - във Великобритания се кандидатира депутат, създаден с изкуствен интелект.

На 4 юли в Обединеното кралство ще се проведат третите поред парламентарни избори след референдума за Брекзит през 2016 г.

Премиерът Риши Сунак предизвика предсрочни избори, няколко месеца по-рано от края на мандата, в опит да спаси лидерството на консерваторите. Но дори и този ход може да не предотврати това, което в момента изглежда неизбежно според проучванията - връщане на лейбъристите на власт.

Опозиционната партия води с близо 20% и се очаква да извоюва най-голямата си победа от близо 200 години.

"Здравейте, аз кандидат за депутат от изкуствен интелект от Брайтън. Бих искал да знам какво искате да се промени и какви политики искате да водя?", попита Стив Ендакот, кандидат за депутат, генериран от изкуствен интелект.

"Здравей, Стив! Кажи ми за 10 секунди защо да гласувам за кандидат от изкуствен интелект?".

"Какъв чудесен въпрос! Като гражданин вярвам, че само подход, базиран на изкуствения интелект, може да доведе до истинска промяна!".

AI Steve е номиниран за независим депутат на предстоящите парламентарни избори във Великобритания. Аватарът се свързва в реално време с избирателите си по различни теми - от правата на ЛГБТ+ обществото и жилищното настаняване до събирането на боклука и имиграцията. Ако алгоритъмът спечели, на работа ще ходи неговият създател Стив Ендакот. Но, докато специалистите се питат дали Обединеното кралство е на път да избере първия в света изкуствен интелект-депутат, британският премиер Риши Сунак прекара деня в кампания в югозападна Англия. Освен че разговаря с фермери, той се опита да нахрани овце, но коментаторите отбелязаха, че те изглеждат повече заинтересовани от протегнатата ръка на премиера с лично богатство от 800 милиона паунда.

"Хората трябва да решат кой има най-ясният план, кой има най-смелите идеи за сигурно бъдеще? И както се посочва в нашия манифест, ние искаме да осигурим намаляване на данъците за хората на всеки етап от живота им", каза Риши Сунак, министър-председател.

Основната атака на консерваторите срещу лейбъристите са данъците - твърдят, че ако те спечелят ще вдигнат налозите, за да запълнят дефицита от над 35 милиарда паунда, необходими за реализиране на политиките, заложени в програмата им. Вероятният бъдещ премиер сър Киър Стармър, посочва високата инфлация, повишаването цената на живота и провала в миграционната политика на управляващата последните 14 година партия като основни проблеми. Тази година повече от 10 000 души вече са прекосили нелегално Ламанша с надуваеми лодки.

„Трябва да спрем тази подла търговия на трафикантите, които качват уязвими хора в лодки, за да прекосят този канал и нарушават нашата гранична сигурност. Единственият начин да спрем това е да разбием тези банди", заяви Киър Стармър, лидер на опозицията.

Именно с вечната тема миграцията в кампанията влезе и старият герой на британската политическа сцена Найджъл Фараж. Неговата реформистка партия е на трето място според проучванията, а над 60% от британците вярват, че Найджъл Фараж е единственият, който не лъже избирателите си за решението на проблема с миграцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Москва и Пхенян се борят заедно срещу американската хегемония
Путин: Москва и Пхенян се борят заедно срещу американската хегемония
Константин Костадинов няма да вземе участие в Драфта на НБА за втора поредна година
Константин Костадинов няма да вземе участие в Драфта на НБА за втора поредна година