НОВИНИ

50-ият парламент забуксува още на първото си заседание (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
19:21, 19.06.2024
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Първи ден на новия парламент. ГЕРБ и ДПС не успяха в избора на председател, все още няма трети за управление. Ще има нов опит утре - на балотаж отиват Рая Назарян от ГЕРБ и Петър Петров от "Възраждане".

В началото на тържественото заседание депутатите положиха клетва. Работата им продължи с опит за избор на председател, но беше блокирана след 2 неуспешни опита. Формално първият работен ден за депутатите не е приключил, въпреки че те напуснаха пленарната зала още преди обяд. Председателстващият заседанието Силви Кирилов не удари звънеца за край и обяви, че заседанието продължава утре в 10 сутринта.

Днес в пленарната зала партиите дадоха заявки за позицията си в новия парламент. Най-възрастният депутат Силви Кирилов призова депутатите към разум.

"Живеем във време разделно. Народът ни постави изключително важни и съдбовни задачи за разрешение. И ние трябва да оправдаем доверието с чувство на отговорност. Аз лично ще го направя. Време е да върнем здравия разум", каза той.

След клетвата, в традиционните декларации на старта на новия парламент от ГЕРБ-СДС предложиха формула за излизане от кризата.

"Призоваваме всички парламентарни групи в 50-ото Народно събрание да проявят мъдрост и отговорност в името на единството и общото българско бъдеще. Убедени сме, че бъдещето от излизане на политическата криза и поставянето на България по пътя на развитието и успеха е възможно само чрез генериране на ефективен диалог между всички парламентарно представени партии, който да доведе до излъчване на правителство на споделената отговорност с адекватна програма и пълен управленски мандат. Бог да пази България", каза Тома Биков.

От ДПС призоваха партиите ясно да разтълкуват вота на народа:

"Между политиците и обществото е изкопана пропаст. Дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. И второто нещо, което ни казаха, е че не искат нови парламентарни избори. Решаването на тази криза наистина минава през съставянето на стабилно мнозинство, излъчване на стабилно правителство и то с хоризонт от 4 години", посочи Йордан Цонев.

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ и ДПС за политическата криза, предизвикана от свалянето на правителството Денков

"Всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България. Ще бъдем конструктивна, проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещето на България", каза Николай Денков

"Възраждане" призова евроатлантическите партии сами да си си носят отговорността за кризата, предизвикана от тях.

"Искаме възмездие за онези, които доведоха нашия народ до кома. До пълна клиничина и критична липса на интерес към бъдещото на страната ни. Управляващите предатели ни предаваха, предават ни и вероятно отново ще раздават нашите надежди. Възраждане няма да спре защитава България, българите и българските национални интереси", заяви Костадин Костадниов.

Според БСП само експертно правителство може да се справи с кризата.

"Отговорност, разум и диалог. Това са трите ключови думи на БСП за България в този парламент. Колко време ще му бъде дадено, зависи от нашия избор. От това дали ще продължим да хвърляме камъни или ще ги събираме за градеж", коментира Атанас Зафиров.

Никой не може да поставя ултиматуми, защото няма пълно мнозинство, заявиха от ИТН и призоваха за здрав разум, за да не отидем на нови избори.

"Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки, не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалена отколкото да бъде оставено да нанася вреда след вреда. Всички тези реални проблеми си имат съвсем реални решения. Решения, които може да вземе и изпълни едно експертно правителство", каза Тошко Йорданов.

Знаковото лице на "Величие" Николай Марков излезе от пленарната зала, защото се оказа, че е закъснял и не е положил клетва като депутат. От партията дебютант бяха лакочини в посланията си.

"Уважаеми колеги, днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само и единствено от нас", коментира депутатът от партията Виктория Василева.

Служебният премиер Димитър Главчев пожела на новия парламент бързо да избере председател и да започне работа.

"Очаквам да не забуксува и да избере председател на парламента и бързо да избере и редовно правителство".

А президентът Румен Радев изрази надежда, че интересите на държавата ще диктуват действията на новите депутати.

"Живеем в сложно време и трябва да си даваме сметка, че този парламент има да решава много въпроси, натрупани през годините. Но голямата мисия на всеки един от народните избраници е да съхрани мира, да гарантират нашите народни избраници сигурността на страната и на българските граждани."

И 50-ото Народно събрание не успя да избере председател на старта си, а в следващите дни ще разберем дали процесът ще бъде толкова продължителен, колкото беше в 49-ия парламент.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов няма да вземе участие в Драфта на НБА за втора поредна година
Константин Костадинов няма да вземе участие в Драфта на НБА за втора поредна година
Лудогорец стартира лятната си подготовка с убедителна победа
Лудогорец стартира лятната си подготовка с убедителна победа