НОВИНИ

Съставянето на кабинет - отново мисия невъзможна? (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:41, 19.06.2024
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

След като процедурата по избор на председател на парламента забуксува, съставянето на кабинет също е под въпрос. Правителство на споделената отговорност с първите три формации и подкрепата на по-малките - това предлагат ГЕРБ-СДС.

Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии, отговориха им от ПП-ДБ. А според ДПС: няма смисъл от нови избори. Така възможността за съставяне на кабинет в 50-ият парламент е отвъд аритметическите мнозинства.

Бойко Борисов не е оптимист за съставянето на правителство.

"Всички виждат как летим към новите избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти казах: ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да имаме широк формат, не може да имаме коалиция", каза той.

ДПС призовават за умереност и виждат заплахата от нови избори така:

"От нови избори няма смисъл, не виждам до какво ще доведат. Аз ясно го казах: спасители на България не ни трябват, видяхме от спасители къде стигнахме. Стигнахме до 30% отново от много спасители", коментира Делян Пеевски - съпредседател на ДПС.

"Ако има правителство, то ще бъде правителство на споделената отвратителност, защото Пеевски ще консумира властта, а останалите ще споделят ефектите от отвращението на гражданите от тази работа", коментира Христо Иванов - ПП-ДБ.

Борисов обясни и какво означава правителство на споделената отговорност.

"Сега е момента, изборите минаха, дайте да седнем и да направим едно стабилно управление, така както ни нареди народа - първи втори и трети. Това е изхода от кризата. Всичко останало ще представлява всеки ден едно и също такова пазарене. По-добре ужасен край веднага отколкото да правиме безпринципни неща. Има смисъл управлението, Соня, само от първите три партии, от другите с радост и министри да дадат, и подкрепа да дадат - това е широка споделена отговорност, добре дошли са".

На призива за кабинет с първите три - третите отговориха.

"ГЕРБ са леко шизофренични - плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза и сега искат от нас подкрепа за правителство. Последните три години ГЕРБ ни пратиха на избори пет пъти и не направиха нито едно правителство. Надяваме се да не ни пратят на избори и шести път", каза Асен Василев - съпредседател на ПП.

Като ясна проевропейска антикорупционна опозиция се позиционираха от ПП-ДБ. Борисов им припомни, че всичко постигнато по време на кабинета на Николай Денков е благодарение и на ГЕРБ.

"Сега му върнете на ГЕРБ със същото - просто отговорност към държавата. Нищо повече не искам. Алексей, Бог да го прости, го няма. Иначе шяхме да отидеме в манастира и да се разбереме с тях. Сега имаме една безотговорна ПП, която иска да хврърля държавата в хаос. Не Бойко Борисов, не Пеевски, не Филанкишията, народа ги нареди три пъти, хора, по-назад от нас заради корупционните им тежести", коментира Бойко Борисов.

"Всяка кражба, която видим, ще я осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена. Господин Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии - той е първа политическа сила в момента", каза Кирил Петков.

По-късно Петков написа във Фейсбук, че в момента Пеевски изнудва Борисов за министри, а ИТН правят ужасяващи предложения. Обратно в парламента - "Възраждане" гледат към нови избори. БСП не биха подкрепили кабинет на ГЕРБ и ДПС. "Има такъв народ" и "Величие" не казват нито "да", нито "не" на кабинет с първия мандат.

"Ако Борисов не беше толкова виновен за сваляне на двете работещи и успешни правителства на ПП-ДБ щях да го съжалявам. В момента Пеевски го изнудва за министри, а ИТН прави ужасяващи предложения, които съчетават глупост и безгранична наглост."

"Работим за спечелване на избори. Работим за това да спечелим доверието на българския избирател и респективно няма нужда в момента ДПС да ни управлява, заедно с ГЕРБ, ИТН и Величие", посочи Цончо Ганев - "Възраждане".

"Да, очаквам между ГЕРБ, ДПС и ИТН да има правителство", коментира Корнелия Нинова от БСП.

Въпрос: А БСП какво правителство ще подкрепи?

Корнелия Нинова - БСП: Това - не.

Тошко Йорданов, ИТН: Какво правителство бе, хора? Ние още не сме стигнали дотам

По-късно обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във фейсбук каква ще е позицията на депутатите на партията и заяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат. Надяват се третият мандат да отиде при ИТН, които ще предложта експертно правителство, което да свърши важни неща за страната за определено време.

"Искаме да чуем конкретно какво цели това правителство, което искат да направят, кои ще бъдат там", каза Николай Марков, "Величие".

Ще има ли нов кръг преговпри с нов опит за съгласие между партиите - засега не е ясно.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов не успя да преодолее първия кръг на двойки на турнир по тенис във Франция
Антъни Генов не успя да преодолее първия кръг на двойки на турнир по тенис във Франция
Анди Мъри прекрати участието си на турнира в Лондон след пет гейма във втория кръг поради контузия
Анди Мъри прекрати участието си на турнира в Лондон след пет гейма във втория кръг поради контузия