НОВИНИ

Напрежението Израел - Ливан: Вашингтон се опитва да предотврати война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:23, 19.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия обяви, че има одобрени планове за офанзива в Ливан. Съобщението идва на фона на зачестилите сблъсъци с ливанската проиранска групировка Хизбула. Нейният лидер шейх Хасан Насрала заяви, че в случай на война с Израел, Хизбула ще се сражава без правила и без ограничения, като за първи път заплаши пряко и Кипър. Съединените щати отново се обявиха срещу избухване на по-мащабен конфликт в Близкия изток. Напрежението по израелско-ливанската граница ескалира, след като Хизбула отвори отделен фронт в подкрепа на Хамас след нападението срещу Израел на 7-ми октомври.

Много близо сме до момента, в който ще решим да променим правилата на играта срещу Хизбула и Ливан, заяви израелският външен министър Израел Кац. Той предупреди, че при тотална война, проиранската групировка ще бъде унищожена, а Ливан ще пострада тежко. Израел и Хизбула си разменят почти ежедневни ракетни удари вече осем месеца. Стигна се до завоалирана заплаха на Хизбула да атакува Хайфа - третият по големина град на Израел. Групировката публикува почти 10-минутно видео, заснето от дрон, на което се виждат пристанището и летището на Хайфа, който е само на 27 километра от ливанската граница. Кметът на израелския град определи заснетото като психологически терор над населението.

"С дипломатически или военни средства, по един или друг начин, ще осигурим безопасното завръщане на израелските граждани по домовете им в Северен Израел. Това не подлежи на преговори", каза Давид Менсер - говорител на правителството на Израел.

В случай на широкомащабна война, в Израел няма да има сигурно място срещу ударите на Хизбула, заплаши днес лидерът на групировката шейх Хасан Насрала. В телевизионно обръщение той заяви, че на прицел са и потенциални цели в Средиземно море.

"Израел знае, че имаме списък с цели и разполагаме с възможност да ги поразим, което ще разтърси основите на тяхната държава. Кипърското правителство трябва да е наясно, че предоставянето на кипърски летища и бази на Израел за нападения срещу Ливан ще означава, че кипърското правителство е част от войната и нашата съпротива ще се справи с това като част от войната", заяви шейх Хасан Насрала- лидер на Хизбула.

Вашингтон се опитва да предотврати мащабна война в Близкия изток.

"Не желаем ескалация и втори втори фронт. Това ни тревожи", каза Джон Кърби - говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

В Ливан, след кратко посещение в Израел, отиде специалния американски пратеник Амос Хохщайн. Той се срещна и с председателя на парламента Наби Бери, който е и лидер на въоръженото движение Амал, съюзник на Хизбула.

"Конфликтът по синята линия между Израел и Хизбула продължава, при това достатъчно дълго. Умират невинни, има материални щети, страдат семейства и ливанската икономика продължава да се срива. Страната страда без причина. В интерес на всички е бързо дипломатическо решение", обясни Амос Хохщайн - специален пратеник на президента на САЩ.

Представители на ООН в Ливан вече предупредиха за реална опасност от лоша преценка, която да доведе до внезапен и по-широк конфликт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри прекрати участието си на турнира в Лондон след пет гейма във втория кръг поради контузия
Анди Мъри прекрати участието си на турнира в Лондон след пет гейма във втория кръг поради контузия
Юлия Стаматова и Ралица Александрова се класираха за втория кръг на турнир по тенис в Сърбия
Юлия Стаматова и Ралица Александрова се класираха за втория кръг на турнир по тенис в Сърбия