НОВИНИ

Намаляват наказанието на шофьора, убил Ани и Явор на бул. "Сливница" в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:07, 19.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Подсъдимият за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор - Адриан Антонов - призна вината си пред съда. Делото ще се гледа по съкратена процедура и ще продължи на 4 юли.

Катастрофата на столичния бул. "Сливница" стана на 8 май миналата година. А делото тръгна едва днес. Защитата на Антонов поиска тогава да бъдат разпитани двама свидетели, които да дадат показания за характеристичните данни на подсъдимия.

Точно една година и 41 дни, след като Ани и Явор бяха пометени със 106 км/ч. на кръстовището на столичния бул. "Сливница" и ул. "Русе", причинилият катастрофата Адриан Антонов влезе в съдебната зала мълчалив и 2 минути преди началото на делото.

Родителите на Ани и Явор пристигнаха пред сградата на съда час по-рано, подкрепени от майки и бащи, загубили децата си във войната по пътищата.

"Просто искаме справедливост. Ако сме правова държава, каквато много хора мислят, че сме, би трябвало да има рестрикции към извършителите на престъпления. И мисля, че точно за това сме се събрали, за да бъдем чути и по някакъв начин да провокираме промяна", каза Анна Стоянова, майка на Явор.

"Ние за нашето дело досега не сме говорили, защото няма какво да кажем. То тепърва ще стартира. Така че ще може да говорим за него, когато има поне едно заседание", каза Десислава Малчева, майка на Ани.

В съдебната зала родителите на Ани и Явор първо разбраха, че подсъдимият Адриан Антонов вече е семеен. След това от адвокат Марковски чуха, че подсъдимият иска да признае вината си и делото да се гледа по съкратена процедура. Пред съдебния състав Адриан потвърди това свое желание, но не изрази съжаление за случилото се, въпреки че за първи път застава очи в очи с родителите на загиналите Ани и Явор.

Съдът прие за основателно искането на защитата да бъдат разпитани двама свидетели, които да дадат показания за характеристичните данни на подсъдимия Адриан Антонов и така защитата му да има аргументи, с които да настоява за по-ниска присъда. Адриан напусна съдебната зала мълчалив.

По съкратена процедура след определянето на наказанието на Антонов, то ще бъде намалено с 1/3. Родителите на Ани и Явор казаха, че са очаквали подобен ход.

"Такъв е законът към момента, в който нашите деца бяха погубени. Така че ние какво можем да направим. Всички ние съзнаваме, че справедливите присъди, въобще присъдите, които излизат от съда са ясен знак към цялото общество. И те трябва да бъда такива, че да бъдат превенция към обществото, за да не се повтарят трагедии като нашите", обясни Десислава Малчева, майка на Ани.

На 4 юли, почти година и два месеца след погубения живот на Ани и Явор, Адриан Антонов трябва да чуе наказанието, което ще му определи съда. Дали то ще бъде справедливо за погубените два човешки живота, предстои да видим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български четвъртфинал на двойки на турнир по тенис в Сърбия
Български четвъртфинал на двойки на турнир по тенис в Сърбия
Илиан Илиев: Апоел Беер Шева показа, че е стойностен отбор след елиминацията с Левски
Илиан Илиев: Апоел Беер Шева показа, че е стойностен отбор след елиминацията с Левски