НОВИНИ

За шпионаж в ТЕЦ "Марица изток 2" задържаха мъж с украински паспорт

Откриха камион в Нови Искър с 350 кг марихуана

bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 19.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Украинец е задържан на територията на ТЕЦ "Марица Изток 2" с множество дронове, телефони, фотоапарати, сим карти и карти памет по подозрение в шпионаж на стратегическия обект.

Вижте още в репортажа на Мая Димитрова

"23-годишен мъж с украински документи е задържан от охраната на ТЕЦ "Марица изток 2" вътре в самата топлоцентрала. При извършен обиск са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, сим карти и карти памет. Задържан е за 72 часа в качеството си на обвиняем за това, че е събирал информация, представляваща държавна тайна с цел да я предостави на чужда държава. Изготвят се експертизи правил ли е снимки на стратегическия обект и дали има информация, представляваща държавна тайна на тези устройства. Предстои внасянето за искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“", каза заместник градският прокурор на София Христо Кръстев.

Той обясни още, че се проучва дали за първи път заподозряният е проникнал на територията на ТЕЦ "Марица изток 2."

На брифинга беше дадена подробна информация и за друг случай - открит камион в гр. Нови Искър с 350 кг. марихуана.

"Органите на Главна дирекция „Национална полиция“ са извършили действия по неотложност във връзка с открит камион с 350 кг. марихуана, опакована във вакуумирани пликове, подредени в 44 кашона. Камионът е открит в град Нови Искър. Няма привлечен обвиняем към момента. Ще се Камионът е преминал дълъг маршрут, преминати са няколко държавни граници по този начин, бил е под наблюдението на колегите, бил е под постоянен техен надзор. Ще се проведат всички действия, необходими за разследването и ще бъдат назначени експертизи", каза зам. градският прокурор Десислава Петрова.

Представители на ГДНП-МВР обясниха, че преди малко повече от месец е получена оперативна информация и в рамките на кратък период са успели да установят транспортна фирма със съмнителни превози, като във вчерашния ден е проверен камионът в Нови Искър. На 15 юни е влязъл от Испания и е отпътувал за Гоце Делчев, където е престоял три дни. Върнал се е към София и във вчерашния ден е обискиран в Нови Искър. Разследващите смятат, че марихуаната е била предназначена за България.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева започна с победа на тенис турнир в Юстад (Швеция)
Лия Каратанчева започна с победа на тенис турнир в Юстад (Швеция)
Левски привлече Александър Колев
Левски привлече Александър Колев