НОВИНИ

Депутатите избраха Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:38, 09.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът избра Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Той беше избран с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля. БСП бяха против. ДПС напуснаха залата при гласуването.

Андреев беше единственият кандидат за поста. Той е член на ЦИК от 2007 г., досега беше неин говорител.

Александър Андреев: ЦИК е колективен орган, който организира и произвежда изборите. В тази връзка, на тези въпроси, които бяха поставени тук от тази трибуна към мен, аз не бих могъл да дам отговор, защото те са решения на колективния орган ЦИК. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя.

Корнелия Нинова, "БСП за България": Той се крие зад колективната отговорност на органа. Но ЦИК като орган има претенции към нас народните представители. Вчера той казва в правна комисия "Този закон не става, не струва. Трябва да го променят отново". Елате и кажете какво искате да променяте. Защото после ще прехвърляте отговорността на парламента и ще кажете депутатите са виновни, че законът е лош. МС прехвърля отговорността на ЦИК, ЦИК на парламента, парламентът на ЦИК, накрая фалшиви избори.

Мустафа Карадайъ, ДПС: В моето изказване казах, че ще гласуваме за предложения от ГЕРБ председател на ЦИК, защото отговорността да предлагат председател на ЦИК е на ГЕРБ. Обаче на база отговорите от господин Андреев, които ги чухме, начина и отношението, които той представи пред нас, промениха нашето мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия с класика срещу Уелс в приятелска среща
Англия с класика срещу Уелс в приятелска среща
Исландия се справи с Румъния и ще спори за място на Евро 2021
Исландия се справи с Румъния и ще спори за място на Евро 2021