НОВИНИ

След Париж и Марсилия - затягат мерките срещу коронавируса в още 4 френски града

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:34, 09.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

В големите градове на Европа продължава затягането на мерките срещу разпространението на COVID-19.

От утре в още четири френски града ще бъде обявена максимална степен на опасност от зараза. Лион, Лил, Гренобъл и Сент-Етиен стават зони с най-висока степен на опасност от зараза. Баровете ще затворят по примера на Париж и Марсилия, а ресторантите ще работят при строг санитарен контрол.

Ограниченията са заради почти рекордното увеличение на случаите на коронавируса във Франция. Максимално ниво на предупреждение в страната се въвежда, когато броят на инфекциите надхвърли 250 заразени на сто хиляди души население и поне 30% от леглата в интензивните отделения на болниците са за пациенти с COVID-19. Под наблюдение са Тулуза и Монпелие, а подобрение отчитат в Бордо, Марсилия, Ница и Рен.

Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция: "Няма решение за ограничаване на пътуванията между отделните градове поради няколко причини. На първо място, защото не сме достигнали до разпространение на вируса, каквото наблюдавахме през пролетта. Ако погледнете картата, вирусът и сега циркулира в повечето градове с малки изключения. Така че не можем да говорим за пренасянето му от едно място на друго".


В Испания предстои дълъг празничен уикенд по случай националния празник на страната. В контекста на отхвърлените от мадридски съд частични ограничителни мерки, властите призоваха гражданите да бъдат отговорни и да не пътуват.

Фернандо Симон, началник на центъра за извънредни ситуации в министерството на здравеопазването на Испания: Смятаме, че ще бъде полезно за цялата страна, включително за региона на Мадрид, да се ограничи пътуването.

От днес за 16 дни затварят пъбовете в Глазгоу и Единбург, обяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън. Извън тези градове баровете, ресторантите и кафенетата ще могат да работят, но при някои ограничения и с намалено работно време.

Швеция се отказа от разхлабване на мерките за спортни мероприятия и концерти. Правителството имаше намерение да увеличи до 500 души лимита на хората, които могат да посещават такива събития - сега това ограничение е до 50 души. През последния месец страната регистрира най-големия дневен брой нови случаи от юни насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха френска заложничка в Мали
Освободиха френска заложничка в Мали
Три жертви на тежка катастрофа край Лесово, 16 души са ранени
Три жертви на тежка катастрофа край Лесово, 16 души са ранени