НОВИНИ

Директорът на РЗИ-София: 17 са огнищата на коронавирус в столицата

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 09.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Обстановката в София като цяло е предвидима, спокойна, нямаме големи изненади. Броят на регистрираните случаи в София надвиши вече 6000 души. 7 души са хоспитализирани през последното денонощие. Това каза в "Денят започва" д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Случаите в голям процент са само носителство и с леки изявени клинични прояви, допълни Пенчев.

455 медицински специалисти в столицата са с установен коронавирус, притеснителен е процентът, коментира още директорът на РЗИ-София.

По думите му предпазните облекла са достатъчно, но има натрупване на умора сред медиците. Имаше и едно отпускане сред тях, то беше навсякъде в обществото, а това вече дава негативен резултат, допълни Пенчев.

На територията на София се запазва огнищното разпространение - те са 17 към вчера. 51 училища са засегнати от коронавируса, под карантина са над 1500 ученици. Почти няма клинични изяви при тях.

Директорът на РЗИ-София предупреди и за ръст на фалшивите сигнали - много хора получават обаждания от скрит номер, като се съобщава, че са с положителна проба за коронавирус. Допълни, че решението за затягане на мерките е комплексно и не се ангажира с позиция, но според него няма нужда от налагането на вечерен час като мярка например, тъй като вирусът няма работно време.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертите за фалшивите имейли от името на ЧСИ: Не отваряйте прикачените файлове и линкове
Експертите за фалшивите имейли от името на ЧСИ: Не отваряйте прикачените файлове и линкове
След 14 дни карантина - ученици от София и Пловдив са отново на училище
След 14 дни карантина - ученици от София и Пловдив са отново на училище