НОВИНИ

Депутатите от 50-ото Народно събрание положиха клетва

БНТ предава на живо първото тържествено заседание на новото Народно събрание

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 19.06.2024
12373
Чете се за: 08:47 мин.
У нас
Слушай новината

С клетва на депутатите започна първото тържествено заседание на 50-ото Народно събрание. След клетвата народните представители не постигнаха съгласие за избор на председател на парламента и заседанието беше прекъснато, за да продължи утре сутрин.

Първото заседание на парламента се председателства от най-възрастния народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ". В залата присъстват 237 народни представители от 240.

"Живеем в изключително динамично време. Живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. Има усещане за липса на справедливост. Няма единство в обществото. Време е да върнем здравия разум", призова най-възрастният народен представител Силви Кирилов.

Най-голямата парламентарно представена сила в 50-ия парламент - ГЕРБ-СДС, номинира Рая Назарян за председател на парламента."Възраждане" предлага Петър Петров, ИТН - Силви Кирилов, а "Величие" - Юлиана Матеева.

След гласуване в два тура депутатите не успяха да изберат председател на парламента и беше обявена 30-минутна почивка, след което председателстващият Силви Кирилов обяви, че прекъсна заседанието до утре сутрин.

В декларациите с приоритетите си в новото Народно събрание от ГЕРБ-СДС заявиха, че за формацията има два варианта в 50-ия парламент - или правителство на споделената отговорност, подкрепено от максимално широк кръг парламентарно представени партии и с ясен 4-годишен план за работа, или нови предсрочни избори.

"Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, че дневния ред на обществото не е дневния ред на политиците. И второто нещо, което ни казаха е, че не искат нови предсрочни парламентарни избори, че искат да спрем цикъла от 6 последователни парламентарни избори в рамките на 3 години, че искат стабилност, съставяне на правителство и решаване на техните проблеми". Това заяви от трибуната на Народното събрание Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС.

"Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 години трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 години", подчерта Цонев.

"Всяко НС трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи за хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява", заяви Николай Денков от трибуната на НС.

"Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България".

"И в този парламент "Възраждане" ще продължи да защитава България и националните български интереси независимо от нихилизма, апатията, глупостта". Това заяви председателят на партията Костадин Костадинов в декларацията с приоритетите на "Възраждане" в 50-ото Народно събрание.

"Категорична е нашата позиция в защита на националните граници и суверенитет. Можем да спрем кражбите, да си върнем добрите специалисти и да модернизираме системата. Ние заслужаваме ефективно и качествено управление, а не този буламач, който ни се предлага през няколко месеца", каза Костадинов.

Влизаме в мандата на 50-ото Народно събрание с един голям дълг. Дълг, трупан от всички нас, които сме в политиката през последните години. Той е към обществото, и към държавата. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитието на обществото и държавата. Това заяви от трибуната на новия парламент изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров.

"Политиката се изолира от народа. Направихме я територия, запазена за избрани. Превърна се в проект. Останахме безучастни извън обществения договор милиони българи, които не гласуват", каза той.

"Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да е било за каквото и да е било". Това заяви Тошко Йорданов от ПГ на "Има такъв народ" в декларацията с приоритетите на партията на старта на новия политически сезон.

Всички проблеми в държавата имат решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма, посочи Йорданов.

"Винаги започваме с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не спазваме. В същите тези речи правим и заклинания, които на следващия ден забравяме. Затова, позволете ми, нека един път да започнем със стихове", призова от трибуната Виктория Василева от "Величие".

"Дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само и единствено от нас", каза тя.

След декларациите народните избраници преминаха към избор на председател на 50-ото Народното събрание. Не успяха да направят избор от първия път.

Три гласа не достигнаха на номинираната от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание Рая Назарян да бъде избрана на поста. Първоначално кандидатурата ѝ получи 114 гласа, а след прегласуване - 116. За да бъде избрана на поста, Назарян се нуждае от подкрепата на 119 народни представители.

Подкрепа не получиха и номинираните от "Възраждане" - Петър Петров, Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие".

При повторното гласуване участваха двамата кандидати с най-много гласове - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане".

И при второто гласуване обаче нито един от тях не получи необходимата подкрепа. Петър Петров получи подкрепата на 41 депутати, а за Рая Назарян гласуваха 115 народни представители, отново след прегласуване.

Снимки: Десислава Кулелиева

Вижте обобщение на пленарния ден в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквам НС да не забуксува, заяви Димитър Главчев
Очаквам НС да не забуксува, заяви Димитър Главчев
Нов размер на социалната пенсия за старост ще разгледа служебния кабинет
Нов размер на социалната пенсия за старост ще разгледа служебния кабинет