НОВИНИ

Депутатите отложиха с 1 година новата методика за изчисляване на такса смет

Основният мотив за отлагането според ГЕРБ-СДС е, че общините не са готови

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:36, 17.09.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Депутатите отложиха с 1 година новата методика за изчисляване на такса смет
Снимка: БНТ
Слушай новината

Депутатите гласуваха на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се отлага с една година новата методика за определяне на такса смет. Предложението е направено от ГЕРБ-СДС, като основният мотив е, че общините не са готови за прилагане на новата методика. Тя предвижда таксата смет да се определя на база на реалното количество боклук по метода - "замърсителят плаща".

Според изчисленията на местната власт това би довело до увеличение на таксата с между два и седем пъти особено в малките населени места, където тази такса е ниска. Ще има намаление на таксата в големите градове, където жилищата са скъпи. В момента таксата смет се изчислява на база на данъчната оценка. Против поредното отлагане е Министерството на околната среда и водите.

Работодателските организации смятат, че общините са готови да прилагат новата методика за определяне на такса смет. Отлагането на влизането в сила на таксата обаче е подкрепено от синдикатите. В момента по-голяма част от такса смет се покрива от бизнеса в съотношение 70/30 спрямо битовите потребители.

Остро срещу законопроекта за отлагането възразиха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", но обявиха, че ще го подкрепят. Основната критика на депутатите от тези партии беше, че новият законопроект по никакъв начин няма да реши проблемите, а само ще отложи тяхното решаване за в бъдеще.

"Няма да посмеете, какво няма да посмеете - преди избори да вдигнете десет пъти таксата битови отпадъци в малките населени места. Огромна част от вашите кметове на ГЕРБ живеят в малките населени места и умишлено поддържат ниска такса смет. Затова казвам - този законопроект, който внесохте, е позор", каза Ангел Янчев от "Възраждане".

От "БСП за България" и "Има такъв народ" гласуваха "за" отлагането, но обясниха, че вотът им би бил различен, ако след година пак се поиска отлагане.

"С промените в закона за управление на отпадъците и местните данъци и такси се въвежда нов принцип за определяне на такса битови отпадъци – „замърсителят плаща“. За съжаление една справедлива и добра идея трябва да бъде отложена, защото държавата и местната власт не си е свършила работа", допълни Борислав Гуцанов от БСП за България.

"Ще подкрепим отлагането, ясно е, че няма разписани правила, този закон поне за нас е лобистки, защото ще облекчи фирмите, но ще натовари много граданите. В ромските махали няма да го спазват този закон. Този закон ще трябва да го преправим в следващия парламент, защото иначе ще го отлагаме всяка година", обясни Тошко Йорданов от ИТН.

Остро срещу новото отлагане, седмо по ред, изрази депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

"Така правят белите и богатите държави, ако искаме да бъдем като богатите държави, трябва да правим като тях, другото е икономика на бедността. Бизнесът и гражданите нямат стимул да разделят боклука. Новата такса смет, като законодателен подход, да я отложим, развращава", обясни депутатът.

Вносителите от ГЕРБ-СДС не взеха думата по време на дебатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ обжалва отказа на СГП да разследва влиянието на Пеевски върху прокуратурата
ПП-ДБ обжалва отказа на СГП да разследва влиянието на Пеевски върху прокуратурата
Учение във Варна: Тестват координацията при спасителна операция по море
Учение във Варна: Тестват координацията при спасителна операция по море