НОВИНИ

Депутатите почти удължиха държавния бюджет

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:13, 22.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите почти удължиха държавния бюджет, както и парите на Здравната каса и на общественото осигуряване. За утрешното заседание останаха да бъдат приети част от преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.

Текстовете са предвидени да действат до три месеца, но в случай, че няма парламент срокът спира да тече, тоест бюджетът може да работи и до юли.

Първи разочаровани от удължаването на бюджета бяха от "БСП за България", чийто предложения за повече социални разходи не бяха приети.

"Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, замразява доходите ви, слага срок на тази политика от три месеца. Вашите доходи в тази криза, в тази инфлация, могат да останат замразени много дълго време", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От левицата възразиха и срещу увеличения размер на дълга в удължителния законопроект.

"Трябва да си дадем ясна сметка, че с този удължителен закон първо сме в невъзможност да направим истински бюджет, с истински дефицит, ще приемем без да имаме яснота какъв дефицит ще има и какви разходите ще има. Това, което виждаме тук, за мен е една абсолютна безотговорност", допълни Асен Василев от "Продължаваме Промяната".

Законопроектът обаче беше защитен от служебния премиер.

"Нямам раздвоение на личността, служебното правителство не трябва да провежда дългосрочна политика. Не манипулирайте и не вкарвайте в заблуждение българските граждани", добави служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му бюджетът продължава да бъде също толкова социален, колкото е бил и когато е приет от предходното правителство.

"Всеки разход трябва да бъде финансиране, дефицитът води до дълг, не може да искате социални разходи пък да не се взима дълг", коментира Мартин Димитров.

"Съгласен съм с вас, че в момента популистите бракониерстват с бюджета и ще го направят така", поясни Димо Дренчев от "Възраждане".

От ГЕРБ-СДС защитиха тезата, че не е трябвало да бъде внасян бюджет.

"Нормален бюджет трябва да бъде предложен от Народното събрание от редовно правителство", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Финансовият министър успокои, че събирането на приходите върви по план.

"Ще имаме преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи, само ДДС няма да изпълним", каза още Росица Велкова.

Удължителният закон влиза в сила от обнародването му в държавен вестник.

Вижте още в прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Игрите в Токио 2020 излезли с 20% по-скъпи от предвиденото
Игрите в Токио 2020 излезли с 20% по-скъпи от предвиденото
Как и кога са разменени бебетата в "Шейново"?
Как и кога са разменени бебетата в "Шейново"?