НОВИНИ

Десетки хиляди протестираха срещу расизма във Вашингтон

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:07, 07.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
САЩ

Десетки хиляди участваха в протестни шествия в Съединените щати срещу расизма и полицейското насилие. Най-мащабният протест беше във Вашингтон.

Демонстрантите се събираха на групи във федералната столица, преди да се отправят към Белия дом в 12-я ден от протестите в Съединените щати.

Те започнаха след смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд при брутален полицейски арест в Минеаполис на 25 май. Протестът във Вашингтон е определян като най-мащабният досега.

Силите за сигурност блокираха достъпа до Белия дом, но присъствието им не се усещаше, както по-рано през седмицата, когато използваха сълзотворен газ и извършиха десетки арести. Демонстрантите, на свой ред, не скриха, че се чувстват част от голямо социално движение.

Чувствам се добре, като част от историята и част от хората, които се опитват да променят света, каза жителка на Вашингтон.

Местните власти и медии не могат да определят с точност колко хора са се включили в протеста във Вашингтон, въпреки рисковете от COVID-19, който буквално опостуши страната през последните два месеца.

Протести имаше още в Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско, където демонстрантите изпълния емблематичния мост Голдън гейт.

Демонстрациите съвпаднаха с втората възпоменателна церемония в Северна Каролина, където е роден Джордж Флойд. Семейството му призова за край на полицейската бруталност и расизма. Погребението на Флойд ще се състои във вторник в Хюстън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Лондон протестираха срещу расизма пред американското посолство
В Лондон протестираха срещу расизма пред американското посолство
43 нови случая на COVID-19 у нас, втори ден установените положителни проби са над 40
43 нови случая на COVID-19 у нас, втори ден установените положителни проби са над 40