НОВИНИ

Десислава Иванчева пристигна в сливенския затвор, в София организираха протест в нейна подкрепа

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:09, 10.11.2022 (обновена)
5243
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателно - бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е осъдена на затвор.

Спрямо нея Върховният касационен съд постанови 6-годишна ефективна присъда по делото за подкуп. Другите двама подсъдими по делото - Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са осъдени съответно на 5 и на 4 години затвор.

Бившата кметица на "Младост" беше задържана през април 2018 година с обвинение за подкуп. Присъдата на Върховния касационен съд идва след две обжалвания на присъдите от по-долните инстанции.

Днес Иванчева пристигна в Сливенския затвор, а пред Съдебната палата в София тази вечер се събра протест в подкрепа на нея и Биляна Петрова.

Тази сутрин в профила си във Фейсбук Десислава Иванчева обяви, че е осъдена и след 30 минути заминава в затвора. Тя публикува и видео, в което приготвя багажа си в присъствието на бебето си, което скоро ще навърши годинка и изрази опасения, че социалните могат да го вземат, защото майка ѝ е възрастна.

В кадрите, публикувани във Фейсбук профила на Иванчева, се вижда как тя събира багажа си и се приготвя за затвора. Това се случва в присъствието на майка ѝ, бебето ѝ и униформени.

"Как се приготвя багаж за 6 години не знам... Сутринта се събудихме и ни отвеждат за Сливен. Въпреки, както казахме, че е върху доклад, без сигнал, въпреки че сме отведени от колата при поемните лица", казва тя.

Следобед Десислава Иванчева беше откарана в Сливенския затвор.

Снимки: Иван Янев, Йоана Миланова

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха задържани през април 2018 г. при показна акция в центъра на София. Тогава те стояха часове наред с белезници на улицата.

В автомобила, в който са пътували, тогава бяха иззети предварително белязани банкноти в евро. Според обвинението те са били дадени от предприемача Александър Ваклин, след като са го принудили да им даде подкуп за строително разрешение. Тогава разследването се водеше от Специализираната прокуратура, а нейн ръководител беше Иван Гешев.

Последва съдебна сага с обрати. Според първа инстанция - имало е искан, но неполучен подкуп, Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, а Петрова и Дюлгеров - на 15 и 12 години. След това Апелативният специализиран съд определи 8, 7 и 6 години съответно за Иванчева, Петрова и Дюлгеров.

Тогава магистратите приеха, че бившият кмет на "Младост" е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата съдебна инстанция, но и за получаване. Тримата бяха оставени под домашен арест, а по-късно Иванчева беше пусната под гаранция с мотив - нейната бременност, която налагаше често да излиза от дома.

Сега касационната инстанция възприе предложеното от въззивната, но намали наказанието. По време на съдебната сага, Иванчева заявяваше пред медиите, че е невинна.

"Ние сме абсолютно невинни и ще продължим до края. Просто абсурд да позволим това нещо", заяви Десислава Иванчева.

Предстои да бъде изчислено колко точно от присъдата си Иванчева ще излежава, като се приспадне времето, което е била в ареста и половината от времето, през което е била под домашен арест. Според информация на "По света и у нас", тя вече е излежала около 2 години и 1 месец, т.е. след около година може да поиска условно предсрочно освобождаване. Ако съдът го одобри, тя ще излезе на свобода още през 2024 г.

По темата работиха: Йоана Миланова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на БНБ Димитър Радев: Има условия за дисбаланси в икономиката
Шефът на БНБ Димитър Радев: Има условия за дисбаланси в икономиката
Клоп: Посветен съм на Ливърпул, дори и при смяна на собствениците
Клоп: Посветен съм на Ливърпул, дори и при смяна на собствениците