НОВИНИ

Какви са реакциите на Киев и Вашингтон след решението на Русия да се изтегли от Херсон

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:55, 10.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е рано да се вярва на твърденията на Москва за изтеглянето от Херсон. От Белия дом са на мнение, че това ясно показва, че Русия губи войната и в момента Путин се опитва да овладее щетите.

Врагът не прави подаръци. Така коментира украинският президент Володимир Зеленски новината, че Русия планира да се изтегли от Херсон. Според него към момента няма реални признаци за руско отстъпление и сраженията на фронта продължават.

"Трябва да сме умерени в емоциите си - така е винаги по време на война. Няма да разкривам информация на врага ни, но нашите операции продължават - на юг и на изток. И всички ще видим резултатите много скоро. Врагът не ни подарява нищо, не прави нищо в знак на добра воля. Всичко, което се случва, е наше постижение. Но е свързано и със загубата на много животи", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Скептичен беше и съветникът му Михайло Подоляк според когото заповедта на руския военен министър Шойгу не съответства на реалността на терен. Според него силите на Москва може и да опитат да нанесат сериозни щети преди евентуалното си изтегляне от региона, включително да взривят язовирна стена.

Американският президент Джо Байдън заяви, че изтеглянето от Херсон ясно показва, че Русия има сериозни проблеми с армията си.

"Интересно е, че изчакаха да минат нашите избори преди да обявят решението си за Херсон, което от известно време всички знаем, че планират да направят. Това доказва, че имат сериозни проблеми с армията си. Остава да видим и дали Украйна е готова да направи някакви отстъпки спрямо Русия. Заминавам за срещата на Г-20. Президентът Путин няма да бъде там, но ще обсъдя ситуацията с други лидери", допълни американският президент Джо Байдън.

Темата коментира и турският президент Ердоган. Според него изтеглянето на Русия е позитивен сигнал. Анкара ще продължава с дипломатическите си усилия да сложи край на войната в Украйна, допълни още Ердоган.

Според високопоставен американски генерал загубите на Русия във войната са чувствителни. Изчислява се, че убитите и ранени руски войници са близо 100 хиляди. Цивилните жертви от украинска страна са близо 40 хиляди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръстаич повика полузащитник на ЦСКА за контролите с Кипър и Люксембург
Кръстаич повика полузащитник на ЦСКА за контролите с Кипър и Люксембург
Протести и арести в Гърция: Напрежение в Атина и Солун по време на 24-часовата стачка
Протести и арести в Гърция: Напрежение в Атина и Солун по време на 24-часовата стачка