НОВИНИ

Къде са пропуските на държавата за охраната на границата - коментар на Димитър Гърдев и Димо Гяуров

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 10.11.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Беше подписано споразумение с Република Турция за възпиране на мигрантския натиск. То беше успешно. Има значително намаляване на мигрантския поток. Това споразумение изтича и е много важно то да бъде подновено, коментира Димитър Гърдев, председател на Комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание.

Турция положи огромни усилия и свърши огромна работа по отношение на мигрантския поток и ние извлякохме ползи от това, но не мисля, че която и да е държава трябва да разчита на друга съседна, каза ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Той не смята, че се е увеличил мигрантският поток в последно време. Просто има по-голяма гласност, вероятно МВР не крие, както по-рано се опитваше да прикрива информации, а и самите мигранти и трафиканти станаха по-нагли, защото усещат държавата слаба, поясни Гяуров.

Според него разковничето е промяната в законодателството, както направиха например гърците.

"В Гърция вече няма как да преминеш границата и да не влезеш в затвора. Това е от една година насам. Действията на службите са функция от поведението на изпълнителната и законодателната власт", каза още бившият директор на Националната разузнавателна служба.

Димитър Гърдев обясни, че проблемът с бежанците няма да спре. Това ще бъде постоянен процес и ще продължи десетилетия, каза още Гърдев.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруклин спечели дербито на Ню Йорк след трипъл-дабъл на Дюрант
Бруклин спечели дербито на Ню Йорк след трипъл-дабъл на Дюрант
България гостува на Португалия в двубой от предварителните квалификации за Евробаскет 2025
България гостува на Португалия в двубой от предварителните квалификации за Евробаскет 2025