НОВИНИ

ГЕРБ и БСП искат оставката на Демерджиев, спор в НС чия е отговорността за убития полицай

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:31, 09.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

И БСП поиска оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев заради убийството на младши инспектор Петър Бъчваров на границата с Турция. Аргументът на социалистите е, че е редно вътрешният министър да поеме отговорност.

Заради случилото се вчера оставката на Иван Демерджиев беше поискана и от ГЕРБ. Днес от партията призоваха и за смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Парламентът ще изслуша служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев заради убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Предложението дойде от "БСП за България".

Въпросът чия е отговорността за случилото се на границата прерасна в спор между депутатите от различните политически сили.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

Ето и част от позициите на народните представители:

Даниел Митов, зам.-председател на ПП ГЕРБ: "Голям проблем започва да става охраната по границата и в крайна сметка не можем да направим нищо друго, освен да поискаме оставката на служебния вътрешен министър и на главния секретар на МВР".

Атанас Атанасов, ПГ на "Демократична България": "Според мен е пресилено това. Разбира се, МВР има сериозни проблеми - те са структурни, организационни, но те са резултат на дългогодишно натрупване точно от управлението на ГЕРБ".

Даниел Митов, зам.-председател на ПП ГЕРБ: "Допреди година и половина за подобни инциденти въобще не можеше да става и въпрос".

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Един служебен кабинет е постоянно в оставка от указа на президента за назначаването, докато си тръгнат, те все са си в оставка. Така че народните представители, които призовават за оставки на служебни министри, по-скоро идеята ми е ние да ги призовем да съставят редовен кабинет".

Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане": "Не, не искаме оставката на министър на вътрешните работи. Искаме разследване на хората, които изградиха този плет по границата, защото някой трябва да даде отговор на въпроса - тези стотици милиони, които бяха похарчени, защо нямат резултат".

Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме Промяната": "Ние трябва да решаваме истинските въпроси, а не да се опитваме да фокусираме върху един човек, който е там само от няколко месеца. Трябва да се види как може да се укрепи оградата и още по-важно - как може хората, които охраняват, да са повече".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на спорта бе домакин на работна среща за противодействие на манипулациите в спорта
Министерството на спорта бе домакин на работна среща за противодействие на манипулациите в спорта
В памет на убития служител на МВР: Минута мълчание и включени сирени на полицейски автомобили (ВИДЕО)
В памет на убития служител на МВР: Минута мълчание и включени сирени на полицейски автомобили (ВИДЕО)