НОВИНИ

Какви са необходимите мерки за защита на границата?

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 09.11.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов случаят на границата представлява престъпление, което може и да не е свързано с трафика на мигранти. Говорим за убийство, допълни той. В "Денят започва" Йорданов заяви, че е крайно изненадан от факта, че турските власти твърде бързо са обявили задържането на заподозрените за убийството. Той изрази съмнение, че заловените лица са извършителите.

"Това убийство ми е много трудно да преценя как е мотивирано, защото примерно, ако аз съм каналджия и стоя някъде там в храстите, когато видя, че минава патрул, ще изчакам патрулът да продължи. Ако има разградена част от оградата, защо ще убивам граничен полицай, за да се съберат повече хора и да се обърне внимание на едно място, през което може да се минава и всъщност чрез това убийство бих попречил на работата си", коментира Емануил Йорданов.

Валентин Попов: Версиите за причините за смъртта на граничния полицай не са потвърдени

Убийството на граничен полицай е безпрецедентно в рамките на Европейския съюз, отбеляза Тихомир Безлов. По думите му още в началото на лятото се е очертала една доста по-различна картина в сравнение с предишната мигрантска вълна от 2015 - 2016 година.

"Имаше тягостно очакване, че нещо ще се случи. В Бургас стана убийството на двама полицаи. Сега убийството с огнестрелно оръжие беше неочаквано и нетипично", коментира Безлов.

По думите на Милен Керемедчиев за последните 15 години българската политика за опазване на външните ни граници е била изцяло насочена към това някой друг да ни пази.

"Ние разчитахме на турските власти да спират потоците към нашето съоръжение, така възхвалявано от предишни народни представители и представители на властта. Разчитахме на компромисите и услугите, които правим на режима на президента Ердоган, за да може те да спрат тези мигрантски потоци. За разлика от нас, Гърция показа доста по-сериозна воля за справяне с мигрантската криза. Те наистина изградиха едно много сериозно съоръжение", заяви Милен Керемедчиев.

В момента берем плодовете на това, че разчитаме някой друг да ни охранява границата. Това, че границата ни е лошо охранявана ни беше казано на поредното ни кандидатстване за влизане в Шенгенското пространство, очерта Керемедчиев, като допълни, че този факт се оценява като тежък корупционен проблем.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия мести Бритни Грайнър в наказателна колония
Русия мести Бритни Грайнър в наказателна колония
Проф. Владимир Чуков: Убийството на граничаря е терористичен акт, границата ни започва да прилича на такава от Близкия изток
Проф. Владимир Чуков: Убийството на граничаря е терористичен акт, границата ни започва да прилича на такава от Близкия изток