Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Дисциплинарни проверки срещу 14 служители на "Гранична полиция" за съпричастност към трафика на хора

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:40, 09.11.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

14 служители на "Гранична полиция" са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това заяви в "Денят започва" главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД "Гранична полиция".

Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

"След доклада от съответната проверка ще преценя какво ще следва", заяви гл. комисар Димитрова.

32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров, който беше убит след стрелба от турската страна на границата, ще бъде погребан днес в униформа на "Гранична полиция" по молба на родителите му.

В "Денят започва" главен комисар Димитрова потвърди, че са намерени гилзи на българска територия на мястото, където е убит граничният полицай. Те са приобщени към образуваното по случая досъдебно производство. По границата в района на Елхово има и система за видеонаблюдение, така че предстои да се прегледат записите.

В нощта на убийството на Петър Бъчваров колегите му са предотвратили 123 опита за преминаване на границата. През изминалата нощ са предотвратени около 130 опита каза още главен комисар Димитрова. По думите ѝ трафикантите стават по-агресивни.

"Досега сме намирали ножове, а не огнестрелно оръжие, но след този случай вече мислим и в тази посока и това важи не само за България", допълни тя.

Стрелба на границата ни не е имало от повече от 70 години. След случилото се "Гранична полиция" започва интензивно обучение за употребата на дългоцевно оръжие. Комисар Димитрова отрече твърденията, че граничарите се притесняват да стрелят, но напомни, че има правила за случаите, в които се употребява огнестрелно оръжие.

"Граничните полицаи и всички служители на МВР знаят точно кога могат да използват оръжие. Ние не се притесняваме да използваме оръжие, но то се ползва само, когато е необходимо", посочи тя.

Директорът на "Гранична полиция" благодари на служителите, които охраняват границата, за усилията и волята.

"Респект към служителите на "Гранична полиция", защото нито един от тях не каза, че няма да иде на работа, защото се страхува. С такива хора се охранява границата, с истински момчета и момичета. Нашата почит към колегата е продължаването на работата ни. Днес на погребението няма да бъдат само колегите, които днес ще охраняват границата. И ние ще продължим да охраняваме границата, защото това е дълг и особено усещане, което се разбира само, когато си там. Ако не си бил на браздата, това не може да се разбере", каза главен комисар Димитрова.

Ръководството на МВР е одобрило предложението на "Гранична полиция" за увеличаването на щата на дирекцията с 1260 души. Първите 150 се очаква да бъдат обучени до март 2023. Целта е да се спре командироването на полицейски служители от вътрешността на страната, а границата да се охранява от хора, които са специално обучени за това и са по-добре запознати със спецификите на терена.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров се отказа на тенис турнира в Роан след стомашен проблем
Лазаров се отказа на тенис турнира в Роан след стомашен проблем
Даниел Митов: Със сигурност има шанс за състав на кабинет
Даниел Митов: Със сигурност има шанс за състав на кабинет