НОВИНИ

МВнР за отношенията с Русия: Не може чужда държава да коментира решенията на парламента

Александър Марков
от Александър Марков
11:11, 10.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, че решението на София да окаже военна и военнотехническа подкрепа за Украйна допълнително влошава двустранните отношения и прави и София отговорна за удължаването на конфликта, напълно се вписва в руската пропагандна риторика, заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Република България е суверенна държава, вие знаете - член на ЕС и НАТО, и всички нейни решения, респективно на законодателния орган се диктуват единствено от интересите на страната и съюзническите ни ангажименти. Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава - било то и Русия. В същото време следва да подчертая експлицитно, че по никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването, ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна и тя е последователна и много добре известна - кой е агресорът и кой е жертвата в тази война е безспорно", посочи Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

По думите му далеч преди решението от 3 ноември България е била определена за неприятелска държава от Русия, а не обратното. Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, но нейното изказване допълнително ескалира тази ситуация. Република България е суверенна държава и не е добър тон да се коментират решенията на парламента ѝ.

Зам. външният министър се срещна с посланика на Турция заради стрелбата на границата

По отношение сътрудничеството с турската държава за инцидента с граничния полицай Коджабашев посочи, че посланикът на страната у нас е оказала пълно съдействие и е изразила готовност за съвместна комисия, която да работи по случая. Миграционният натиск по българо-турската граница е безпрецедентен тази година, като за сравнение през 2015 г. опитите и влизанията у нас са 90 000, а опитите тази година - 140 000.

България ще направи всичко възможно Нидерландия да ни подкрепи при гласуването на 9 декември за членството ни в Шенген, часове след като ЕК отново посочи готовността на България и Румъния да се присъединят.

България ще застане зад българские културни клубове в Република Северна Македония

България ще подкрепи българските културни клубове в Република Северна Македония, които трябва да решат дали да се преименуват, или да търсят правата си в съда, обясни Желязко Радуков от дирекция "Югоизточна Европа" в МВнР.

Те ще бъдат затворени, след като Законът за сдруженията и фондациите, приет в Събранието в Скопие, бъде обнародван в Държавен вестник.

Намерението на правителството в Северна Македония да изпрати закона до Венецианската комисия България възприема несериозно, доколкото такива текстове се пращат на ниво проектозакон, а становищата на Комисията са препоръчителни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Стрикер е първият полуфиналист в турнира на АТП "Следващата генерация" в Милано
Доминик Стрикер е първият полуфиналист в турнира на АТП "Следващата генерация" в Милано
Весела Лечева обсъди проекта за нов стадион на ЦСКА с ръководството на "червените"
Весела Лечева обсъди проекта за нов стадион на ЦСКА с ръководството на "червените"