НОВИНИ

Руският военен министър нареди изтегляне на силите от западния бряг на река Днепър

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:47, 09.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министърът на отбраната на Русия нареди на руските сили да се изтеглят от окупирания Херсон и да заемат отбранителни позиции на източния бряг на Днепър. Наблюдателите определят този ход като повратен момент във войната.

Командващият руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин обяви, че вече не е възможно разположения на западния бряг на Днепър окупиран Херсон да бъде снабдяван. От града вече се евакуираха над 70 000 цивилни. Той е в очакване на решителна битка с украинските сили. Суровикин е предложил руските части да заемат отбранителни позиции на противоположния източен бряг на реката заради риска от изолация. Заповедта издаде военният министър на Русия Сергей Шойгу.

"Започнете изтегляне на войската и вземете всички мерки, за да се обезпечи безопасността на прехвърлянето на личния състав, въоръжението и техниката през Днепър", заяви Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Това е най-значителното руско отстъпление в хода на войната. Според съветник на украинския президент обаче някои руски части остават в Херсон и към района се придвижват допълнителни сили.

Руските окупационни власти в южна Украйна само потвърдиха смъртта на заместник-губернатора Кирил Стремоусов, без да дават подробности.

"Много е тежко за мен да говоря за това, което се случи. Днес загина Кирил Стремоусов. Той загина на територията на Херсонска област, движейки се в автомобил, попаднал в пътнотранспортно произшествие", каза Владимир Салдо - назначен от Москва за губернатор на Херсонска област.

45-годишният Стремоусов използваше активно социалните мрежи и напоследък даваше информация за хода на евакуацията от Херсон. На 28 септември той получи руски паспорт. Ройтерс го определя като едно от най-известните лица на руската окупация в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов: Баща ми е често критичен към играта ми на терена
Алекс Николов: Баща ми е често критичен към играта ми на терена
От Байерн Мюнхен проговориха за състоянието на Мане
От Байерн Мюнхен проговориха за състоянието на Мане