НОВИНИ

Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев настоява за обвинения за още четирима висши военни

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 09.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Съпругата на загиналия миналата година пилот полковник Валентин Терзиев поиска прокуратурата да привлече още четирима висши военни от ръководството на Военновъздушните сили като обвиняеми за смъртта му. Изявлението на Димитлина Попова идва дни след като бяха повдигнати обвинения на полковник Методи Орлов от авиобаза „Граф Игнатиево" за причиняване на смърт по непредпазливост и нанасяне на тежки вреди на Министерството на отбраната на стойност 9 милиона лева.

Привлякоха като обвиняем за смъртта на подполковник Валентин Терзиев ръководителя на стрелбите на учението

Димитлина Попова поиска прокуратурата да провери всички документи, заповеди и записи свързани с учението, при което загина съпругът ѝ, пилотът Валентин Терзиев. Според нея виновни са още четирима висши военни от Военновъздушните сили. Обвиненият от прокуратурата Методи Орлов за първи път е участвал в такова учение като ръководител и според нея не е бил подготвен.

"Само че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, и си е изрично споменато в заповедите на Военновъздушните сили и на самото обучение. Този път въобще няма да го спестя - полковник Юри Луканов, назначен в учението с изрично написано: високи отговорности", заяви съпругата на загиналия пилот.

Други които трябва да носят отговорност според Попова са командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и неговият заместник.

"Другото лице, което за мен през цялото време съвсем се спестява, е бригаден генерал Мирчев, който се води заместник-ръководител на учението. Димитър Петров няма да го спестя, но той под някаква форма поне издаде някакво мнение като ръководител на учението", допълни още Попова.

Съпругата на Валентин Терзиев: Отговорният за смъртта му дори не е привлечен в хода на производството

Димитрина Попова смята, че съпругът ѝ не е бил подготвен за подобни нощни полети и го е написал в документите за полета.

"При полет над море трябва да има допуск до сложни условия нощем, само че в листа за допуск до задачата полковник Валентин Терзиев е отбелязал прости условия. Прости условия нощем означава, че се е защитил, има право да лети с по-нисък риск", подчерта още Попова.

Според съпругата на загиналия пилот трябва да се провери и дали и как командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев е участвал в предварителната подготовка на летците за това учение.

"Няма как да знае съпругата кой е виновен за смъртта, обвинения повдига военната прокуратура, единствено те могат да знаят на кого ще повдигнат обвинения. Повдигнатото обвинение не значи виновност , съдът преценя след това, така че нека да оставим съдебната система да си свърши работата", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

От Министерството на отбраната казаха за БНТ, че обвинения може да повдига само прокуратурата. Всички факти и обстоятелства по инцидента, които са публично достъпни, са на сайта на военното министерство.

Автор: екип на БНТ - Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мурат Якин обяви избраниците си за Световното първенство
Мурат Якин обяви избраниците си за Световното първенство
Дисциплинарната комисия към БФС глоби Левски и ЦСКА заради фенски прояви
Дисциплинарната комисия към БФС глоби Левски и ЦСКА заради фенски прояви