НОВИНИ

Привлякоха като обвиняем за смъртта на подполковник Валентин Терзиев ръководителя на стрелбите на учението

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:15, 07.11.2022
6210
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

17 месеца след катастрофата с МиГ-29 край Шабла, при която загина военният пилот майор Валентин Терзиев, вече има обвиняем. Това е заместник-командирът по летателната подготовка в авиобаза "Граф Игнатиево" полковник Методи Орлов.

По време на учението Орлов е бил ръководител на стрелбите. Катастрофата стана на 9 юни миналата година, а загиналият пилот посмъртно беше повишен в чин подполковник.

Според Софийската военно-окръжна прокуратура ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 милиона лева.

Според хронологията, установена от разследващите, точно в 00:11 часа на 9 юни 2021 година майор Валентин Терзиев на борда на МиГ-29 с регистрационен номер 39 излита на последния си полет. Целта е по време на учение над водите на Черно море да порази падаща светеща мишена.

В 00:35 часа Терзиев вече е в района на учението на 7000 метра височина и намалява скоростта до 720 км/ч. Следва команда да намали височината до 5000 метра, а след това и до 4500. В 00:36:58 часа Терзиев докладва, че е на височина 4500 метра и получава указания да подържа тази височина. 45 секунди по-късно Терзиев иска информация за разстоянието до целта, която получава.

В 00:38:08 часа пилотът получава нови указания - да свали на 4000 метра, като му казват, че целта е на 25 километра от него. А секунди по-късно му е казано да намали височината до 3000 метра. В този момент вече е ясно, че целта пада по-бързо от предвиденото. Терзиев получава указание за ново плавно снижение до 2000 метра.

В 00:40:03 часа пилотът иска разрешение за стрелба, което получава 3 секунди по-късно. Тогава самолетът вече е на височина 1585 метра и се движи със скорост 944 км/ч. Пускът на ракетата е извършен в 00:40:13 ч., тогава изтребителят е на височина от 1433 метра и се движи с 948 км/ч. 3 секунди по-късно самолетът вече е на 1310 метра височина и започва излизане от атака. Целта е поразена, а последната реплика на майор Валентин Терзиев е регистрирана в 00:40:25 часа. Точно 4 секунди по-късно МиГ-29 се разбива във водната повърхност.

Според разледващите от Софийската военно-окръжна прокуратура при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му.

Снимка: Български ВВС

С деянието си обвиняемият полковник Методи Орлов (на снимката вдясно) не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност. Полковник Орлов е с мярка за неотклонение "подписка". Той засега е единствен обвиняем за катастрофата.

Днес от Министерството на отбраната не коментираха обвиненията. На сайта на министерството е публикуван доклада от от 14 юли миналата година, в който неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите е посочена като съпътстваща причина за катастрофата. От авиобаза "Граф Игнатиево", където Методи Орлов е зам.-командир също отказаха коментар. Според генерала от резерва Спас Спасов, който е бил командир на една от авиобазите ни, вината не може да бъде само в един човек.

"Вината е непосредствено там - в ръководството и насочването на изтребителя, в частност, на пилота към целта. Дори пилотът да е виновен за създалата се обстановка и катастрофа, има и други, само 1 човек не може да бъде виновен", заяви ген. Спас Спасов, председател на Фондация "Български ВВС"

Според експерти у нас е прецедент при подобни катастрофи да се подвигне обвинение на ръководител на учението, по време на което е станала катастрофата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските джудисти се изкачиха в световната ранглистата
Българските джудисти се изкачиха в световната ранглистата
Лудогорец се изправя срещу Андерлехт в Лигата на конференциите
Лудогорец се изправя срещу Андерлехт в Лигата на конференциите