НОВИНИ

Лозарите излязоха на протест (СНИМКИ)

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
13:44, 07.11.2022 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Лозарите излязоха на протест. Те са недоволни от политиката на Министерството на земеделието относно сектора - ниски субсидии, липса на прозрачност при вземене на решения и политики, които да ги подпомагат.

"Искаме нов лозарски регистър, за да покажем действително колко сме останали. От 2 милиона през 1989 година сме под 200 хиляди в момента. Искаме да сме приоритетен сектор, искаме оставката на Коев, искаме оставката на Гечев, защото той върна Коев", заяви Атанас Василев, предс. на Националното сдружение на българските лозари.

Служебният министър Явор Гечев разговаря с протестиращите. Той обясни, че те са единствения сектор със завишение ставки.

"Нещото, за което съм се ангажирал като министър в този кабинет е за допълнителна субсидия, която не знам защо и кой казва, че тя няма да се доплати във възможностите на тазгодишната бюджетна рамка. През преразпределение, единственият сектор, в който са завишени ставките по ваше искане. За допълнителните две помощи едната е 18 лв. по Програмата за развитие на селките райони, която е обявена. Има едно доплащане, което е 32 лв. по украинската помощ от държавния бюджет. 50 лв. Допълнително на сектор е това, което сме се ангажирали и никога не сме го отменяли", обясни Гечев.

От земеделското министерство очакват предложенията на бранша за довършване на стратегията по лозарство и винарство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори сметище край Стара Загора
Гори сметище край Стара Загора
ЕК одобри първия транш от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост
ЕК одобри първия транш от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост