НОВИНИ

Медици от Спешна помощ на протест в цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 07.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на медици и служители на Спешна помощ в цялата страна. Точно в 12.00 ч. на обяд линейки от цялата страна включиха звуков и светлинен сигнал за три минути като намеренията са това да продължи до края на седмицата.

Подробности за протеста в София вижте във включването на Карина Караньотова.

Демонстрантите определят протеста си като "мълчалив и оглушителен". В писмо до медиите искат достойно заплащане, промяна в категорията труд, мерки за привличане на нови специалисти и подобряване на условията за работа.

Подробности за протеста на служителите на Спешна помощ в Горна Оряховица вижте във включването на Мирела Дончева.

От октомври до края на тази година работещите в Спешна помощ получават месечно ДМС - лекарите 600 лв., фелдшерите 400 лв., медицинските сестри 300 лв., парамедиците 170 лв., а шофьорите на линейки - 150 лв. Протестиращите настояват тези средства да се запазят и след през 2023 г.

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов коментира, че са подадени разчети за увеличение на заплатите на служителите на Спешна помощ и на РЗИ, но как и кога ще се случи това зависи от това как ще се приеме бюджета за догодина.

"За тях работим постоянно. Даже вие знаете, че сме предвидили едни средства, които да получат върху работните си заплати до края на годината. Към следващия бюджет сме предвидили също увеличаване на заплатите - не само на спешните медици, но и на регионалните здравни инспекции. Нашите разчети са предоставени в Министерство на финансите, за да го съобразят с новия бюджет. Надявам се, те ги приеха според това как се развият нещата, дали ще има удължаване на стария бюджет, вече и чисто технологичен проблем е кога и как ще бъдат гарантирани тези увеличения", заяви Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушения във веригата на снабдяването с лекарства е открило здравното министерство
Нарушения във веригата на снабдяването с лекарства е открило здравното министерство
Кливланд разплака ЛеБрон и Лейкърс за осма поредна победа в НБА
Кливланд разплака ЛеБрон и Лейкърс за осма поредна победа в НБА