НОВИНИ

Междинните избори в САЩ: Над 39 милиона избиратели вече са гласували

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 07.11.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Броени часове остават до изборите в средата на мандата в Съединените щати. На всеки две години американците гласуват за представители в двете камари на Конгреса.

Изборите обикновено са тест за управлението на президента. В ход е предварително гласуване, а властите регистрират висока избирателна активност, предава от Вашингтон специално за БНТ Радослав Минчев.

"Повече от 39 милиона американски граждани вече са упражнили правото си на глас лично или по пощата. Икономическите условия, правото на аборт, имиграцията и политиката за носене на оръжия са приоритетни теми за избирателите в страната. Изборите във вторник, 8 ноември, могат да имат сериозни последици за правителството на Джо Байдън, ако Републиканската партия поеме контрол над двете камари на законодателния орган - Американският Конгрес", заяви Радослав Минчев от Вашингтон.

Президентът Джо Байдън предупреди, че американската демокрация е под сериозна заплаха, ако републиканците спечелят изборите и поемат контрол през следващите две години.

"Голяма част от нейните кандидати, както и бившият президент Доналд Тръмп, продължават да твърдят, че президентските избори през 2020 година са били "манипулирани" или "откраднати". Изборите в Щатите - Пенсилвания, Джорджия, Уисконсин, Невада и Аризона, са ключови, тъй като се очаква те да определят коя партия ще спечели мнозинство", каза още Радослав Минчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кливланд разплака ЛеБрон и Лейкърс за осма поредна победа в НБА
Кливланд разплака ЛеБрон и Лейкърс за осма поредна победа в НБА
Матей Казийски отбеляза 19 точки за успеха на Итас Трентино над Веро Волей в италианската Суперлига
Матей Казийски отбеляза 19 точки за успеха на Итас Трентино над Веро Волей в италианската Суперлига