НОВИНИ

От нашите пратеници: Каква е атмосферата в лагера на републиканците часове преди междинните избори в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:57, 07.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Часове остават до междинните избори за Конгрес в САЩ. Крайъгълен, решаващ, дори армагедонен - така определят вота в страната, а и извън нея. И републиканци, и демократи твърдят, че залогът на 8 ноември е демокрацията.

На едно от последните предизборни събития на Републиканската партия в Скотсдейл, Аризона присъства и журналистът от БНТ Теодора Гатева. Как тя видя атмосферата там - вижте във видеото.

В един от парковете на Скотсдейл - предградие на Финикс, са се събрали няколко десетки души. Звучи музика. Повечето от присъстващите са привърженици на Републиканската партия. От импровизираната сцена звучат призиви за гласуване. С по няколко думи към присъстващите се обръщат няколко души, които се борят за места в щатската администрация. Сред тях е Нанси Барто. Иска да продължи работата си в местния Сенат. Смята, че сред най-големите проблеми на Аризона е границата.

"Има няколко важни за избирателите теми - първо отворената граница. Заплахата, която тя представлява за Аризона, е осезаема, общността е застрашена. От там идва фентанилът и други наркотици, същото е с трафика на хора. Терористите просто се измъкват", казва тя.

Барто твърди, че граничните власти не правят нищо по въпроса. Добавя, че партията ѝ е в състояние да овладее и галопиращата инфлация.

След кратките думи на кандидатите, събралото се множество получава инструкции - папки с адреси и агитационни материали. Със специални табели привържениците на републиканците звънят на съседите и приятелите си, за да ги агитират да гласуват. Целта е колкото се може повече хора да бъдат убедени да отидат до урните.

Сред доброволците е Сузи - работи за голяма корпоративна компания. Убедена е, че тези избори са от ключово значение.

"Основният въпрос за мен е, че Демократическата партия се опитва да разруши страната ни и ние трябва да се съпротивляваме преди да изгубим всичките си права и свободи, и да изгубим гласа си. Демокрацията е заложена, нашата република е заложена", смята Сузи.

Разногласия между демократи и републиканци винаги е имало, но през последните две години те са особено остри. Питам я на какво се дължи това. Обяснява го с пандемията и че със забавянето на темпото хората са имали възможност да се осъзнаят. Сузи тръгва - чака я отговорна мисия. След няколко дни ще стане ясно дали е била успешна.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създателят на "Европейска иницатива за стабилност" пред БНТ: Трябва да решим проблема с насилието по границите
Създателят на "Европейска иницатива за стабилност" пред БНТ: Трябва да решим проблема с насилието по границите
Сръбските полицаи в Косово освобождават постовете си
Сръбските полицаи в Косово освобождават постовете си