НОВИНИ

Открили са тялото на украински военен пилот в морето край Царево

Случаят е от септември, но за него стана ясно днес по време на церемония за празника на полицията в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 07.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

България е върнала на Украйна тялото на загинал военен пилот, чийто самолет е бил свален
при бойни действия край Змийския остров, а течението е изхвърлило тялото край Царево.

Случаят е от началото на септември, но за него МВР разказа едва днес. Загиналият е бил един от най-опитните пилоти на украинските Военновъздушни сили - Михайло Матюшенко. Бил е командир на 40-та бригада на тактическата авиация, станала известна като "Призракът от Киев".

След буря в морето край Царево в началото на септември, полицията в Бургас получава сигнал за изплувало тяло на мъж без крака, престоял дълго във водата.

"Няма отпечатъци. Става въпрос за труп, който е замотан в парашут, от което се предполага, че най-вероятно това е човек, който се занимава с този вид дейност или военен", обясни гл. инспектор Христо Ичев, началник сектор "Издирване" към ОД на МВР-Бургас.

Единствените следи, по които тръгва разкриването на самоличността, са остатъци от униформа.

"Малка част от военна куртка или фланелка, нещо което е било камуфлажен цвят, също и с камуфлажни панталони. Много малка част, оскъдна част която е успяла да остане под самото оборудване, притиснато от коланите. Успяхме да установим, по номерата, които са установени по оборудването това е оборудване на военен пилот, който е авиатор и съответно самолетът е бил Су-124", обясни гл. инспектор Ичев.

След разговори с посолството на Украйна и военновъздушните сили става ясно, че загиналият е известният украински пилот Михайло Матюшенко. Според украински медии 61-годишният полковник е ръководил авиационната бригада, станала известна като "Призракът от Киев", през кариерата си е управлявал и президентския самолет.

Предполага се, че е загинал на 26 юни, когато самолетът му е бил свален край Змийския остров. Загинал е от кръвозагуба при катапултирането. Имало е и втори пилот, който към момента не е открит. Украинските власти са благодарни на бургаската полиция, заради идентифицирането на пилота, който е бил в неизвестност от месеци.

"Характерното за този случай е, че са много малко изходните данни, от които се тръгва за установяване на самоличността и второто нещо, което мога да отбележа като успех на служителите на сектора, това е много бързото събиране на данни, извеждане на правилен анализ, извеждане на изводи и съответно достигане до успешен резултат. В крайна сметка самоличността е установена, тялото е предадено на близките", каза ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Главен инспектор Христо Ичев днес получи поздравления от вътрешния министър на официална церемония за празника на полицията в Бургас заради работата си.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се изправя срещу Андерлехт в Лигата на конференциите
Лудогорец се изправя срещу Андерлехт в Лигата на конференциите
Вертолет се включи в борбата с горския пожар в Родопите
Вертолет се включи в борбата с горския пожар в Родопите