НОВИНИ

ЕК одобри първия транш от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Александър Марков
от Александър Марков
13:32, 07.11.2022 (обновена)
Чете се за: 08:32 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия одобри първото плащане от 1,37 млрд. евро или близо 2 млрд. и 700 милиона лв. за България. Това съобщиха почти едновременно Комисията и вицепремиерът за управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Окончателно одобрение ще даде Икономическият и финансов комитет до четири седмици, след което средствата ще постъпят по сметките на държавата. Одобрението е факт седем месеца, след като планът ни беше одобрен

Първите безвъзмездни средства от Европейската комисия България реално може да получи до четири седмици - но след финално одобрение от Икономическия и финансов комитет на ЕС, обясни вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов.

"Изключително горд и доволен съм да заявя днес пред вас, че, точно както обещахме, първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение от ЕК в рамките на служебния кабинет. Положихме всички усилия в последните седмици както преди подаването на искането за първо плащане в края на месец август, така и след подаването да осигури успешната оценка от страна на ЕК на първото плащане", заяви Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

Пеканов посочи, че българското искане за плащане е било предвижено рекордно бързо от Европейската комисия.

"Така можем да спрем със спекулациите, че никога няма да получим пари от Плана за възстановяване или че сме се забавили фатално, или че не се справяме. Напротив, има други страни, на които им е отнело доста повече време, за да получат такава положителна оценка за някое от техните плащания - повече от 3,5 месеца е отнело на други страни", подчерта Пеканов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави страната ни.

”За мен е удоволствие да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в плана. България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот, въвеждане на нова стратегия за пътна безопасност и план за действие и създаване на благоприятна инвестиционна среда за разгръщане на високоскоростни и 5G мрежи в страната. Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да осъществи своя екологичен и цифров преход и ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния план по NextGenerationEU”, заяви тя.

Оттук нататък България трябва да се фокусира върху второто плащане, което може да се случи през 2023 г., ако приемем необходимите закони, които са внесени в НС.

"Тежестта върху тях ще пада върху народните представители и аз съм благодарен, че изглежда те съсредоточават фокуса си върху тази тема въпреки тежките политически дискусии, които водят и се надявам възможно най-скоро те да бъдат приети от парламента", заяви Атанас Пеканов.

Той обясни, че вторият транш не е обвързан директно със затварянето на въглищните централи.

"Приетият от редовния кабинет и ЕК план включва ангажимент към 2026 г. България да намали с 40% вредните емисии от въглищните централи. Това все още предстои да се уточни - какъв ще е механизмът това да се случи. Не бих казал, че наследихме ясен механизъм как това да се случи", посочи вицепремиерът.

Вторият транш ще е в размер на 1,4 млрд. евро и то ще е най-трудното, като една от необходимите промени по него е Законът за енергетиката и определяне какво точно значи "енергийна бедност". С удължителния закон за бюджета 310 000 души получават енергийни помощи.

"Към този момент са почти 300 000 са вече отпуснатите. Продължава обработката на документите, които са подадени в края на миналия месец за лицата, които са по основната схема. Допълнителните, които правителството настоя, става дума за лица, които не отговарят на критериите за получаване на тези помощи. Предвижда се около 50 000 души да получат по 400 лв. за този отоплителен сезон", обясни социалният министър Лазар Лазаров.

Министърът посочи още, че през първите три месеца на идната година нито едно социално плащане няма да бъде намалено, а минималната работна заплата ще се запази на 710 лв.

А след дадената зелена светлина за първия одобрен транш вицепрезидентът на Кoмисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят Паоло Джентилони също поздравиха България.

“Поздравления за България за постигането на първите 22 ключови етапа и цели, определени в нейния план за възстановяване и устойчивост. След като оценката на Комисията бъде преразгледана от държавите членки, България следва да получи 1,37 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Успешното изпълнение на плана на България ще спомогне за подобряване на качеството на живот на нейните граждани, което ще доведе до положителни промени в редица сектори, като образованието, здравеопазването и транспорта. То ще спомогне за подготвянето на икономиката за бъдещето, като я направи по-екологосъобразна и по-цифровизирана, а по-строгите одити ще повишат цялостното доверие и ефективност. Ще работим в тясно сътрудничество с българските органи за осъществяване на реформите и инвестициите, набелязани в плана”, подчерта Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората.

“Днес даваме зелена светлина на първото искане за плащане на България по Механизма за възстановяване и устойчивост, след като стигнахме до заключението, че страната е изпълнила първите 22 ключови етапа и цели на амбициозния си план. Те включват важни реформи в подкрепа на цифровия преход и за подобряване на правосъдието, социалната, образователната и здравната система. България също така подсили своите системи за одит и контрол, което е от ключово значение, за да се гарантира, че средствата по линия на NextGenerationEU носят максимални ползи за гражданите и предприятията. След одобрението на Съвета Комисията ще отпусне 1,37 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства — така необходимата доза доверие в този труден момент за всички наши икономики и силен стимул за България да продължи по пътя на инвестиции и реформи”, каза Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

Плащанията се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на държавите членки на инвестициите и реформите, очертани в съответните им планове за възстановяване и устойчивост.

По темата работиха Александър Марков и Десислава Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозарите излязоха на протест (СНИМКИ)
Лозарите излязоха на протест (СНИМКИ)
Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната
Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната