НОВИНИ

Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 07.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната. Средната работна заплата за септември е малко над 1100 лева в тези области. А за издръжката на един човек за месец са необходими 1320 лева. Как живеят хората със заплати под минимума.

Средният месечен доход в Благоевград е с 200 лева по-нисък от необходимия за издръжка в страната. Хората, получаващи минимална заплата, едва успяват да покрият разходите си.

Проверка на БНТ установи, че най-често семействата се лишават от посещения на заведения и пътувания, така че да остават пари за храна и сметки. В такава ситуация е семейството на Йордан Крумов с две деца. Той и съпругата му взимат по-високи от минималните заплати.

"Лишаваме се най-вече от почивки, говоря и през лятото, и през зимата. Всичко останало се е повишило, с минимум 50 процента е скочило всичко. Как се справяме - със затягане на коланите, с повече спестяване и правене на сметка", заяви Йордан Крумов.

Все повече хора, които не са с минимални доходи, започват да изпитват притеснения как ще се издържат през зимата.

Заради ниските доходи синдикатите излязоха с обща декларация с 13 основни искания към служебния кабинет. Настояват минималната работна заплата да бъде най-малко половината от средната за страната.

"Ако вземем статистическо семейство от двама работещи и едно дете до 14-годишна възраст е необходимо 2376 лева чист доход, за да може да си позволи някакви минимални условия на живот, като това е с 400 лева повече от миналата година", каза още Силвия Христова, областен координатор на КНСБ в Благоевград.

Ако исканията не бъдат изпълнени, от КНСБ и КТ "Подкрепа" ще излязат на национален протест на 11 ноември в София.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК одобри първия транш от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост
ЕК одобри първия транш от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост
Реал Мадрид ще защитава трофея от Шампионска лига срещу Ливърпул на осминафиналите
Реал Мадрид ще защитава трофея от Шампионска лига срещу Ливърпул на осминафиналите