Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Безплатен топъл обяд и през новия програмен период - кой и как може да се възползва

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:45, 07.11.2022 (обновена)
Чете се за: 07:12 мин.
У нас
Слушай новината

Хората и семействата с ниски доходи или без доходи у нас имат право на топъл обяд. От 19 септември те вече могат да подават документи по тази мярка за новия програмен период, който ще продължи през следващите 5 години.

Вижте кой може да кандидатства и как се приема мярката в една от близките до столицата общини - Костинброд.

Проектите "Топъл обяд", финансирани по Програмата за храни и основно материално подпомагане, в предходния период от 2014 до 2020 г., приключиха в края на септември тази година. Като резултат общо 188 общини и райони на общини предоставяха „Топъл обяд" на близо 52 000 нуждаещи се в цялата страна.

"Това е изключително важна програма за общините и най-вече за хората, които имат временни или постоянни затруднения в ежедневното си изхранване. Когато някой изпадне в беда в бедност и е невъзможно сам да се грижи за храната си, има един много лесен начин, а той е с опростено заявление в общината, в която е регистриран, да подаде молба за включване към тази много търсена услуга. Тази програма съществува още от програмния период 2014 - 2020 година, така че топлият обяд се реализира вече няколко години в България. Общините са много добре запознати и са организирали много добре своето предоставяне на топлия обяд", обясни Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Почти всяка община у нас има програма "топъл обяд". От общо 260 общини в България, 230 предоставят такава услуга. Право на нея в новия програмен период имат хора и семейства без доходи или с ниски доходи, които не могат да се издържат с тях и не получават подкрепа от близките си.

От програмата могат да се възползват и хора, за които е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа.

Скитащи и бездомни хора също могат да кандидатстват за топъл обяд, а също и семейства, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и други форсмажорни обстоятелства.

Хората, които имат право да получават „Топъл обяд", лично трябва да подадат заявление-декларация по образец в общината, в която живеят и ако в нея се изпълнява проект по мярката.

До 5 работни дни от дирекция „Социално подпомагане" в общината потвърждават дали кандидатът отговаря на изискванията.

"Ние не можем да чакаме хората, които имат нужда от помощ един или два месеца да ги одобряваме. Хората попълват документите и стига да има свободни места, защото ние имаме одобрена бройка от 110 души и за нея сме кандидатствали, щом се освободи място, веднага следва попълване на документите, отново събираме комисия и лицата биват одобрявани или съответно неодобрявани за получаване на топъл обяд. Не са толкова много тези, които чакат. Обхванали сме всички, които искат топъл обяд, така че не са повече от 10 души хората, които чакат", казва заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

Димитър Костов от Костинброд е на 96 години и вече 2 години и половина получава топъл обяд от общината. Живее сам от 13 години. Трудно подвижен е. Твърди, че е много доволен от храната.

"Ама какво още да искам бе? Само от ядене имам нужда - нито мога да пия, нито ракия, нито бира. Аз се радвам толкова хора да ми влезнат в двора...", споделя той пред нашия екип.

Василка Велкова, която има проблем с очите разказва, че дъщеря ѝ подала документите за топъл обяд и доста бързо след това храната започнала да пристига у дома. И така вече втора година.

"Аз съм доволна, тъй като не мога нито да пазарувам, нито да си сготвя. Каквото ми донесат, доволна съм - толкова им отпускат, толкова дават. На мен ми стига, не елоша храната. Аз ако я сготвя, по-лошо ще я сготвя, отколкото те", казва тя.

90-годишната Славка Николова също се радва на топла и вкусна храна. Редовно чете и брошурата по проекта "Топъл обяд". Тя включва информация по други теми, важни за възрастните хора като съвети за здравословно хранене, съвети за управление на семейния бюджет и други. Този месец брошурата е посветена на това как да се предпазят от телефонни измамници.

Хората от Костинброд са доволни, че ще получават топъл обяд от общината и през следващите пет години.

По информация на социалното министерство през новия период 2021 - 2027 година програмата за храни и основно материално подпомагане е в размер на близо 412 милиона лева. Спрямо предходния период сега средствата са два пъти повече, което ще позволи разширяване броя на подпомаганите семейства.

"Всъщност вече има сключени договори от общините и от агенцията за социално подпомагане, които управляват програмата, така че на практика е осигурена непрекъсваемост в начина и условията на доставянето на топлия обяд", уверява Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и социалната политика..

От 19 септември, когато стартира новата програма, всички общини които досега са предоставяли топъл обяд, вече имат нови договори. Увеличените средства в новата програма им позволяват донякъде да се справят и с инфлацията. Цената на топлия обяд сега е 3,20 лв. на ден и при възможност, отново ще бъде актуализирана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Международната федерация по волейбол увеличи броя на отборите на 32 за Световните първенства
Международната федерация по волейбол увеличи броя на отборите на 32 за Световните първенства
Възстановиха най-големия орган в света
Възстановиха най-големия орган в света