НОВИНИ

Кои са големите победители на междинните избори в САЩ?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
13:44, 09.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Изборната нощ роди нови звезди в Съединените щати. За републиканеца Рон ДеСантис това беше Голямата нощ. Губернаторът на Флорида си осигури още един мандат и то с внушителна победа. Спечели почти 60 процента от гласовете.

"Преди четири години постигнахме повече, отколкото някой си мислеше, че е възможно. Но имаме още много работа. Едва започнах битката", заяви Рон ДеСантис, губернатор на Флорида.

Много консерватори виждат ДеСантис като следващия президент на Съединените щати или поне кандидат-президент през 2024 година. Нещо, което определено не допада на Доналд Тръмп.

Той вече отправи предупреждение към евентуалния си наследник, че ако се впусне в президентската надпревара, ще направи голяма грешка. В изборната нощ и Тръмп даде пресконференция - независимо, че пред журналисти говорят само кандидатите.

"Мисля, че се справяме много добре", допълни Доналд Тръмп, президент на САЩ 2017-2021 година.

Радост и празненства има и в лагера на демократите. Президентът Джо Байдън вече поздрави някои от ясните победители. Един от тях е Гавин Нюсъм, който остава губернатор на Калифорния. Нюсъм е сочен като вероятен кандидат за президент на демократите през 2024 година, ако Байдън откаже да се кандидатира.

Междинните избори влязоха в историята с някои от кандидатите. Гласоподавателите в Масачузетс избраха първата лесбийка губернатор. За първи път в Алабама избраха жена за сенатор. За първи Мериленд ще има чернокож губернатор.

За първи път представител на поколението "Z" става член на долната камара на Конгреса. 25-годишният демократ успя да спечели гласоподавателите с платформата си за по-строг контрол върху огнестрелното оръжие и защитавайки правото на аборт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата отпусна още 1,6 млн. лв. на БДЖ, за да вози украински бежанци безплатно
Държавата отпусна още 1,6 млн. лв. на БДЖ, за да вози украински бежанци безплатно
Рийс Джеймс пропуска световното първенство в Катар
Рийс Джеймс пропуска световното първенство в Катар