НОВИНИ

Комисията по отбрана: Граничните полицаи ще бъдат допълнително въоръжени

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 09.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отхвърли твърденията, че българските военнослужещи не спазват инструкциите, приети през 2021 година, за употреба на сила на сухопътните граници, застрашавайки своята сигурност. Министърът участва в изслушване в комисията по отбрана в Народното събрание.

"Това са спекулации. Няма махани затвори на оръжие, няма как да бъдат без пълнители. По време на самия инцидент са произведени изстрели от военнослужещия. Тъй като досега степента на опасност не беше определена като висока, хората бяха въоръжени с тактически елеци , с пълнителите които са отпред, и автомат "Калашников". Задължение по инструкция е те да бъдат с личното си въоръжение. Всички са готови за стрелба. От утре ще бъдат снабдени с очила за нощно виждане и бронежилетки", заяви военният министър Стоянов.

Според министъра на отбраната щом граничният полицай е бил покосен, военнослужещият, с който са изпълнявали съвместен наряд, е трябвало да се прикрие.

Темата за сигурността на граничните полицаи стана обект на общественото и политическото внимание след тежкия инцидент на българо-турската граница, при който загина 32-годишният служител на МВР Петър Бъчваров.

Задържаните братя за убийството на граничния полицай са изправени пред съда в Одрин

Младши инспектор Бъчваров беше прострелян около 20.35 ч. в понеделник вечерта при изпълнението на службата си. Двама турски граждани бяха задържани по случая от турската изпълнителна власт. Обвинените за убийството са изправени пред съда в Одрин.

ВСИЧКО ЗА УБИЙСТВОТО НА ПОЛИЦАЙ НА ГРАНИЦАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортна стачка парализира Гърция
Транспортна стачка парализира Гърция
Мурат Якин обяви избраниците си за Световното първенство
Мурат Якин обяви избраниците си за Световното първенство