НОВИНИ

Демерджиев отговори на депутатите: Полицаите, които работят по границата, са прекалено малко

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:17, 10.11.2022
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Народното събрание изслуша вътрешния министър Иван Демерджиев, след смъртта на граничния полицай край Елхово и за охраната по границата.

Кристиан Вигенин от "БСП за България" мотивира искането на коалицията за изслушването на Иван Демерджиев. Според Вигенин нарастващия миграционен натиск по границата е бил видим, но още повече предвидим заради ситуацията в Афганистан и войната в Украйна, която пък е предизвикала продоволствена криза в страните от Северна Африка и Средния Изток, което допълнително е предизвикало икономическа миграция. Според Вигенин обаче зачестилите инциденти на границата могат да хвърлят сянка върху готовността ни да бъдем приети в Шенген.

Вътрешният министър Иван Демерджиев отговори, че проблемите се коренят назад във времето като през последните 10 години с 1300 души е съкратен щата на "Гранична полиция". Така полицаите, които работят по границата, са прекалено малко, а липсата на допълнително оборудване прави ситуацията във вариант, в който те буквално с телата си пазят границата.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Ето част от въпросите и отговорите в пленарната зала:

Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС: "Няма как и трите версии да са верни - как хем всичко е наред, парите са изхарчени, над 7 млн. лева за поддръжка и ремонт на оградата, хем състоянието е лошо, 7 месеца по-късно след ремонта, хем наследството да е виновно, пък и нали всички да са верни. Няма как. Въпросът е следният - какво е състоянието в момента на оградата?

Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи: "Това съоръжение е изградено с мрежа, която няма необходимата здравина".

Петър Петров, "Продължаваме Промяната": "Какво може да се направи в момента и ако може в този контекст да ни дадете детайли какво е взаимодействието с европейската агенция по охрана на границата Фронтекс?

Иван Демерджиев: "Повишихме изключително много взаимодействието с Фронтекс, повишихме и броя на техните хора, повишихме и начина на взаимодействие и общуване, обмяна на информация, участието им в различни действия и акции, така че последните 2 - 3 месеца това взаимодействие значително се подобри и задълбочи. Подобрихме и задълбочихме взаимодействието с Европол".

Ахмед Ахмедов, ДПС: "Какъв е недокомплектът в системата на МВР и каква мотивация е нужна за новите младежи, които желаят да упражняват тази професия на полицай?"

Иван Демерджиев: "Направили сме предложение да се възстановят 1260 от тях с цел добре обучени гранични полицаи да поемат цялата защита на границата, добре обучени, технически обезпечени".

Никола Димитров, "Възраждане": "Какви са вашите намерения за старите гранични застави, дали не биха били полезни да се създадат едни по-добри условия на труд на граничарите?

Иван Демерджиев: "Проучваме всички възможни места за настаняване на тези групи, включително бившите застави. Не знам дали знаете обаче голяма част от тях са в много тежко състояние".

Иван Иванов, "БСП за България": "В какво състояние са не преградното съоръжение, а тези помощни средства, които са изградени към него инфрачервени камери, камери за наблюдение и т.н., защото многократно сме задавали въпроса, че те не работят, въпреки че са изхарчени много пари?".

Иван Демерджиев: "Много назад във времето е трябвало да бъдат извършени множество действия, много назад във времето е трябвало да бъде обезпечена жизнеспособна "Гранична полиция" с необходимия щат и на въпроса ви кога ще стане това, отговорът ми е когато НС отпусне необходимия ресурс".

Атанас Атанасов, "Демократична България": "Какво е състоянието на видеонаблюдението по границата и ако то не е добро, както разбрах от преди това, какви са причините да е това лошо състояние на видеонаблюдението?"

Иван Демерджиев: "Третият етап от изграждането е може би е най-добре разработения, ако трябва да коментирам най-добре разработена би била комбинация между първия и третия етап, но нито един от трите етапа не може да се каже, че ползва възможно най-съвременна и модерна техника".

Алекснадър Николов, "Български възход": "Изпълнителната власт на база информацията и ресурсите, с които разполага, има ли готовност да внесе и в какъв срок конкретни предложения, за да им осигурим възможност да обезпечи сигурността на границата и да проведе безкомпромисна борба с трафика?".

Иван Демерджиев: "От една страна трябва да се вземат мерки и нашите правоохранителни органи да погледнат много внимателно на този проблем, който се задълбочава. А от друга страна, ние трябва да предложим законодателно решение чрез повишаване включително на наказанията за този род деяния и криминализиране на част от тези деяния".

Изслушването на служебния вътрешен министър стана повод за пореден сблъсък между ГЕРБ, ПП и БСП относно изграждането на оградата и средствата, изразходвани за това.

Увеличаване на щата на "Гранична полиция" предлагат от МВР

МВР предвижда до пролетта на следващата година служителите в "Гранична полиция" да бъдат увеличени с 1260, да бъде сменено тяхното обордуване, както и да се надградят системите за видеонаблюдение и фотокапани, изградени по границата, така че те да работят по-ефективно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести на украински бежанци, настояват да останат в хотелите
Протести на украински бежанци, настояват да останат в хотелите
Кръстаич повика полузащитник на ЦСКА за контролите с Кипър и Люксембург
Кръстаич повика полузащитник на ЦСКА за контролите с Кипър и Люксембург