НОВИНИ

Увеличаване на щата на "Гранична полиция" предлагат от МВР

Депутатите изслушаха вътрешния министър Иван Демерджиев за мерките по охрана на границата ни

живо депутатите изслушват вътрешния министър мерките охрана границата
bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 10.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите изслушаха служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти. Предложението за изслушване на Демерджиев е внесено от "БСП за България".

"От първия ден на постъпването ми като министър на вътрешните работи първото нещо, което направих беше да посетя границата и то точно в района на Елхово. Този акт не беше случаен - ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток. И този поток няма да намалява, има обективни фактори, които го формират и тенденцията най-вероятно, за съжаление, ще бъде към увеличаване на този поток вместо намаляване на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на ЕС", подчерта Иван Демерджиев - служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите му е направен много бърз анализ на необходимите мерки, които трябва да се предприемат по границата.

"За последните 10 години щатът на "Гранична полиция" е намален с около 1300 човека. Това води до извънреден труд и полагане в други структури на МВР, до включване в охраната на българската граница на военнослужещите, но проблемите там са, че хората, които идват, не познават проблемите на границата, така както граничните полицаи, не познават района, не познават подходите, ползват други тактики, те са обучени по друг начин", каза Демерджиев пред депутатите.

Много по-рано през годините е трябвало да бъде отчетен този проблем и да бъде попълнен щата на "Гранична полиция". Според анализи платеният и извънреден труд през тези години е много повече от разходите, които биха се направили за щата на подготвени и обучени гранични полицаи. И за 10 години те щяха да бъдат на високо професионално ниво, добави министърът.

И допълни, че е предложено увеличаване на щата на "Гранична полиция" с 1260 души.

Детайли от разследването: Граничният полицай вероятно е жертва на подготвено отмъщение

Демерджиев отбеляза и липсата на автомобили, които да обслужват 30-километровата зона на отговорност.

"Стартирахме обществени поръчки за това, но и част от сегашните автомобили са в тежко състояние. Необходими са високопроходими автомобили, а не такива с 300 коня двигател, подходящи за шосета, защото моторите им не издържат повече от 25 000 км. Пътищата в пограничната зона е в ужасно състояние, затова насочихме сили да създадем работилница в Елхово, която да ремонтира автомобилите, които се чупят ежедневно", обясни министърът.

Предприет е и засилен ремонт на пътищата, като вече са ремонтирани 43 км около границата край Резово, 11 км около Малко Търново и 6 км около Елхово. На територията на Средец и Свиленград също се извършват ремонти, посочи още Иван Демерджиев.

ВСИЧКО ЗА УБИЙСТВОТО НА ПОЛИЦАЙ НА ГРАНИЦАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Мизерни условия в болница по рехабилитация
По зрителски сигнал: Мизерни условия в болница по рехабилитация
Камерун завърши 1:1 с Ямайка в приятелска среща
Камерун завърши 1:1 с Ямайка в приятелска среща