НОВИНИ

Детайли от разследването: Граничният полицай вероятно е жертва на подготвено отмъщение

Разследващите работят по две версии за престъплението

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 09.11.2022
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Двама братя, турски граждани Мустафа и Енгин, са задържаните за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Версиите на разследващите се увеличават. Потвърди се информацията, че оръжието на престъплението е ловна пушка.

Има нова линия на една от основните версии, а именно тази за трафик на мигранти. Най-вероятно граничният полицай Петър Бъчваров е случайна жертва на подготвено отмъщение. Според информация от наши източници най-вероятно двамата братя са причаквали техен контрагент, който е трябвало да бъде застрелян. В тъмното те не са различили полицейския автомобил, нито са забелязали полицейската униформа и са стреляли в момента, когато Петър Бъчваров с фенера си е осветил разреза в оградата.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Задържаните за стрелбата срещу граничния полицай са турски граждани

Двамата задържани братя са с богати криминални досиета в турските служби. Мустафа и Енгин имат регистрации за множество кражби и днес бяха изправени пред съда в Одрин, който да разпореди техният арест. При задържането им турските полицаи са открили ловна пушка и 23 броя ловни патрони. Това потвърждава версията, че по граничния полицай Петър Бъчваров е стреляно с такова оръжие.

Борислав Сарафов, зам. главен прокурор и директор на НСлС: "От тялото са извадени проектили, ловни сачми. Т.е. потвърждава се първоначалната версия, че стрелбата срещу него е причинена от ловно, а не от бойно оръжие".

Борислав Сарафов: Двама са задържани за стрелбата на границата - разследваме версия за каналджийство

Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Изстрелите, фаталните изстрели са дошли от турска територия и няма никакво съмнение в този въпрос. Произведени са с ловна пушка".

Според данните, които разследващите до момента са събрали, Мустафа и Енгин са чакали на границата, в непосредствена близост до отвора в оградата в засада.

Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Те не са искали да минат през браздата, те на свой ред са чакали други техни жертви".

Двама задържани за убийството на български полицай на границата с Турция - хронология на инцидента

Версиите на разследващите са две. Двамата братя са очаквали техни партньори в бизнеса с трафик на мигранти, които искали да отстранят, за да не делят печалбата.

Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция. Извършвали са престъпления най-вероятно по отношение точно на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи да извършват тези престъпления".

На този етап версията, че са се занимавали с трафик на наркотици не се потвърждава, но работата и по нея продължава.

Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: "В голяма степен е ясно и какво точно са направили и какви са били мотивите им да го направят.

Предполага се, че са стреляли от близо по граничния полицай и затова първият изстрел е бил фатален, а Петър Бъчваров не е имал никакъв шанс за реакция.

Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Човешко същество не може да подходи по начина, по който е подходено спрямо полицая".

От турската страна на границата са намерени 9 гилзи от ловни патрони.

Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: Убийството е извършено от турска територия. Гилзите, които са намерени от българска страна са от автомат "Калашников", с който е отвърнал военнослужещия на стрелбата от турска територия.

Допълнителна експертиза на проектилите извадени от тялото на граничния полицай ще даде отговор на въпроса дали намереното от турските разследващи оръжие е същото, с което е стреляно по Петър Бъчваров.

Среща при валията на Одрин: Турските власти се ангажираха да подобрят охраната на границата

Има ограничения за екстрадицията на турски граждани в други държави за предаване на съд. Всичко зависи от това какво ще се разберат двете държави. Най-вероятно е двете разследвания да бъдат обединени, а двамата братя Мустафа и Енгин да бъдат съдени от турски съд.

Задържаните братя за убийството на граничния полицай са изправени пред съда в Одрин

По темата работиха: И. Никодимов, Т. Игнатов, А. Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболист на ЦСКА получи повиквателна за националния отбор на Люксембург, има шанс да играе срещу България
Футболист на ЦСКА получи повиквателна за националния отбор на Люксембург, има шанс да играе срещу България
Алекс Николов: Баща ми е често критичен към играта ми на терена
Алекс Николов: Баща ми е често критичен към играта ми на терена