НОВИНИ

Дезинфекцират родилното в Пловдив заради случай на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 27.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
Регионални

Главната акушерка от родилното отделение в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив е диагностицирана с коронавирус. Това потвърди за БНТ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Манчева. Така регистрираните случаи на COVID-19 в Пловдив вече са 14.

Затварянето на родилното отделение ще отнеме поне два дни, тъй като всички родилки, които в момента се намират там трябва да бъдат изписани.

Главната акушерка на родилното отделение е била последно на работа на 17 март. Самоизолирала се е в дома си на 18 март, след като е почувствала неразположение. Жената е на 59 години и е в сравнително добро състояние в дома си.

От РЗИ обявиха, че родилките, които в момента се намират в отделението, не са имали контакт с главната акушерка.

Д-р Милена Панайотова - РЗИ-Пловдив: Родилките които са там към момента ще бъдат изписани поетапно, няма да има прием на нови жени в отделението. След изписване на всички родилки ще бъде извършена крайна дезинфекция, ще бъдат взети проби и отделението ще продължи да функционира. Контактните жени в периода 13 до 17 март подлежат на активно наблюдение от личните им лекари и карантина.

До края на днешния ден списъците на родилките, които са били в отделението от 13 до 17 март ще бъдат предоставени на здравната инспекция. Все още няма яснота колко точно са те. Лекарите и сестрите също подлежат на стриктен контрол.

Самото отделение ще остане затворено до 31 март. До тогава всички бременни жени, които е трябвало да родят в отделението на болница "Свети Георги", ще бъдат насочени към други здравни заведения в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежкият театър стартира кампания "Театърът и зрителите срещу COVID-19"
Младежкият театър стартира кампания "Театърът и зрителите срещу COVID-19"
COVID-19 в Европа: Световен лидер под карантина, 769 смъртни случая в Испания (ОБОБЩЕНИЕ)
COVID-19 в Европа: Световен лидер под карантина, 769 смъртни случая в Испания (ОБОБЩЕНИЕ)