НОВИНИ

Оперативен щаб, 17 ч: 17 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 293

bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 27.03.2020
8878
Чете се за: 00:54 мин.
Общество

17 нови случая на коронавирус у нас, с което общият брой на заразените става 293. Това съобщи на редовния си брифинг началникът на оперативния щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

От тези 293 случая, 13 са в София, един във Варна, в Пловдив също един, който е персонал от УМБАЛ "Свети Георги", в Сливен и Пазарджик също по един. В Сливен става въпрос за съпруг на първата заразена със заболяването, уточни проф. д-р Мутафчийски.

4 лица вече са изписани от ВМА, все още не са с отрицателни проби, но състоянието им е добро и са поставени в домашна карантина.

8 пациенти са в тежко състояние и са интубирани, като пет от тях се намират в "Пирогов".

Най-малкият пациент е 3-годишен, най-възрастният е на 81 години.

Двама души от ВМА са заразени, потвърди още началникът на щаба.

В момента разполагаме с около 7 000 теста, а в процес на получаване са повече от 10-15 000. Те са платени, уточни проф. д-р Мутафчийски.

Проф. д-р Мутафчийски подчерта, че към момента няма никакви индикации и данни за промяна на ситуацията, за да се говори за отмяна на извънредното положение или въвеждане на по-леки мерки.

Той коментира и въпроса дали магазините на главната улица в Пловдив трябва да работят, като заяви, че има закон и според текстовете в него, право да работят имат аптеките, хранителните магазини и фирмите за колекторски плащания като "Изипей".

Медицинските лаборатории са на регистрационен, а не разрешителен режим. За целта, пред РЗИ те трябва да посочат, че имат апаратура и медицински персонал, и могат да започнат работа. Важното е лабораторията да работи със сертифицирани тестове, подчерта в отговор на журналистически въпрос началникът на Центъра по заразни и паразитни болници проф. Тодор Кантарджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет души са нарушили карантината в Русе
Девет души са нарушили карантината в Русе
Термокамери работят на граничния пункт Дунав мост при Русе
Термокамери работят на граничния пункт Дунав мост при Русе